“Joost Klein heeft toegegeven dat hij vuistbeweging maakte naar cameravrouw”, zaak wordt behandeld volgens snelrecht

De politie in Zweden heeft het onderzoek naar het incident waarbij Joost Klein donderdagavond betrokken was grotendeels afgerond. Volgens de krant Aftonbladet heeft de Nederlandse zanger toegegeven dat hij donderdag een vuistbeweging maakte naar een cameravrouw. De zaak wordt behandeld volgens de snelrechtprocedure, de politie draagt het dossier vermoedelijk begin juni over aan het Openbaar Ministerie, schrijft het dagblad.

wver
Bron: Aftonbladet, Blick

Joost Klein, tegen wie een onderzoek loopt wegens illegale bedreigingen tegen een persoon in de productie van het Eurovisiesongfestival, werd verhoord door de speurders en mocht nadien beschikken. De 26-jarige Nederlander heeft zondag het land verlaten.

De politie in Zweden draagt het dossier op korte termijn over aan het Openbaar Ministerie, meldt een woordvoerder. “Vermoedelijk gebeurt dit begin juni”, zegt Emil Andersson, het hoofd van de afdeling spoedonderzoek in Malmö, tegen Aftonbladet. De speurders menen te beschikken over overtuigend bewijsmateriaal. “De vervolging is gebaseerd op duidelijke bewijzen. Om die reden, en omdat het om een niet-ernstig misdrijf gaat, wordt er gekozen voor een snelrechtprocedure”, luidt het op de website van de krant.

Dennis Martinsson, assistent-professor in Zweeds strafrecht, stelt een kanttekening bij het nieuws in de Zweedse media. “Dat er sprake is van een versnelde procedure betekent niet dat er een beslissing is genomen over het eventueel aanklagen van de verdachte. Dat moet nog beslist worden op basis van het bewijsmateriaal in de zaak”, zegt Martinsson.

“In dit dossier weten we nog steeds niet welk bewijs de politie heeft verzameld en daarom is onmogelijk te voorspellen of er een aanklacht volgt. Er zijn ook verschillende versies van wat er is gebeurd. Het is dus nu afwachten tot de politie het onderzoek overdraagt en dan moet het gerecht beslissen of het verzamelde bewijsmateriaal voldoende is om Joost Klein aan te klagen.”

“Camera ernstig beschadigd”

Klein werd zaterdag enkele uren voor de finale gediskwalificeerd voor het Eurovisiesongfestival, omdat hij een cameravrouw zou hebben bedreigd en naar verluidt haar camera ernstig beschadigd zou hebben. De European Broadcasting Union (EBU), die het songfestival organiseert, besliste om Klein uit te sluiten vanwege de aanklacht van de vrouw, die “erg overstuur” was.

De Nederlandse omroep AVROTROS ontkent dat Joost Klein het slachtoffer fysiek zou hebben aangevallen. “Joost heeft de cameravrouw niet aangeraakt”, luidt het in een mededeling. De politie bevestigt dat de zanger Zweden mocht verlaten. “Hij wordt op geen enkele manier belemmerd in zijn bewegingen”, stelt een woordvoerder.

Europese vlag

Intussen vraagt de Europese Commissie tekst en uitleg omdat de organisatie van het Eurovisiesongfestival de Europese vlag uit de zaal heeft geweerd. Wie die blauwe vlag met gele sterren zaterdag bij had, moest die afgeven, terwijl die vorig jaar wél binnen mocht. De European Broadcasting Union laat weten dat er enkel vlaggen binnen mogen van landen die deelnemen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer