Direct naar artikelinhoud
Antwerpen

“Meer patrouilles, meer controles en meer camera’s”: extra maatregelen na explosie in Antwerpen

De Biekorfstraat is versperd zodat de hulpdiensten hun werk kunnen doen.Beeld Marc De Roeck

Politie, parket en de stad Antwerpen gaan extra maatregelen nemen om de geweldsdelicten in Antwerpen aan te pakken naar aanleiding van de zoveelste explosie in Antwerpen-Noord. “Systematische identiteitscontroles, extra politiepatrouilles en extra cameratoezicht.”

Het begint een akelige gewoonte te worden in Antwerpen-Noord. Een nieuwe nacht: een nieuwe uitgebrande wagen. Rond drie uur maandagnacht kwam er een melding van een ontploffing uit de Biekorfstraat aan Park Spoor Noord. Opnieuw werd een geparkeerde wagen het doelwit. De straat werd afgesloten door de politie.

“De recente opstoot van geweldsdelicten, voornamelijk in Antwerpen-Noord, stond en staat hoog op de agenda”, klinkt het bij het Antwerpse parket in een persmededeling. “Elk incident wordt grondig onderzocht met een buurtonderzoek, sporenonderzoek, waaronder DNA-analyses en ballistisch onderzoek, telefonie-onderzoek enzovoort.”

Waar komt het geweld vandaan?

Het Antwerpse drugsgeweld kende Amsterdam al in 2002: “Dezelfde dadergroepen” 
  

“Dat levert niet gewenste resultaten op”, klinkt het verder echter. “Meestal heeft het onderzoek uitgewezen dat er een onderliggende link is naar het drugsmilieu, maar slachtoffers zijn niet geneigd om mee te werken aan het onderzoek. Enerzijds uit angst voor represailles en anderzijds om zichzelf niet als verdachte bekend te maken.”

Waar komt het geweld vandaan?
Beeld Marc De Roeck

Maatregelen

Vandaag hebben de Procureur-Generaal, Procureur des Konings, de lokale politie van Antwerpen, de federale gerechtelijke politie Antwerpen en burgemeester Bart De Wever samengezeten in een bijzonder overleg om nieuwe maatregelen te nemen. “Systematische identiteitscontroles, extra politiepatrouilles en het uitbreiden van het cameratoezicht zijn bestuurlijke maatregelen die meteen op het terrein zullen toegepast worden”, zegt het parket. Die maatregelen zouden tijdelijk zijn, maar wel aanhouden tot “het veiligheidsgevoel van de Antwerpenaren versterkt is.” 

Burgemeester Bart De Wever ziet een duidelijke waarschuwing voor jongeren in de stad en elders. “De weg van de criminaliteit eindigt in het beste geval in de gevangenis. In het andere geval eindigt het in geweld. Wie kiest voor de criminaliteit, zorgt ervoor dat het leven van al wie hem lief is, kapot wordt gemaakt”, zegt De Wever. “Ook voor druggebruikers is dit een wake-up call. Wie drugs gebruikt, is wel degelijk moreel mee verantwoordelijk voor criminaliteit en geweld.”

“Dit fenomeen zal niet snel verdwijnen,” vervolgt De Wever. “Daarom is het belangrijk dat bestuurders en politici oor hebben naar het advies van gerechtelijke- en veiligheidsdiensten. Wie beweert dat er een eenvoudige oplossing voor dit probleem is, maakt mensen iets wijs.”

Deze Antwerpse plaatsen werden recent opgeschrikt door drugsgeweld:

Deze Antwerpse plaatsen werden recent opgeschrikt door drugsgeweld:
Beeld Marc De Roeck