“Grootste bosbranden in Zweden zijn niet meer te blussen”

© EPA-EFE

In Zweden woeden inmiddels meer dan 50 bosbranden. De grootste zijn volgens de Zweedse civiele bescherming niet meer te blussen. Het is enkel wachten tot het weer omslaat en intussen proberen om de uitbreiding van de branden zo goed mogelijk te beperken, zegt een verantwoordelijke van de civiele bescherming, Dan Eliasson.

Eliasson toont zich eerder pessimistisch. Het kan nog weken duren vooraleer het weer verandert. De huidige situatie is waarschijnlijk de ergste en moeilijkste situatie waarmee de Zweedse hulpdiensten ooit werden geconfronteerd. Bovendien is de civiele bescherming zowel technisch als logistiek niet voorbereid op dergelijke grote en complexe branden.

© AFP

Regeringsleider Stefan Löfven spreekt van een “ernstige en extreme toestand”. Eens de crisis bedwongen is, wil hij werk maken van een versterking van de civiele bescherming. Het land moet zich beter voorbereiden op extreme weersomstandigheden, geeft hij toe.

© AFP

De ergste brand woedt op enkele honderden kilometer ten noorden van Stockholm. In de regio werden vrijdag opnieuw verschillende dorpen geëvacueerd. Ook donderdag moesten talrijke inwoners al hun huizen verlaten. Intussen proberen de reddingsdiensten onder meer met behulp van blusvliegtuigen uit Italië en Frankrijk het vuur onder controle te krijgen. Zweden zou volgens televisiezender SVT eveneens de hulp hebben ingeroepen van Duitsland, Denemarken, Litouwen en Noorwegen.

© AFP

(belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen