Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Alleen goed WK kan Divock Origi herlanceren

► Divock Origi begon sterk bij Wolfsburg, met vier goals in negen wedstrijden. Inmiddels is de spits weggedeemsterd.Beeld BELGAIMAGE

Zijn toekomst ligt niet in Liverpool, evenmin in Wolfsburg. De Duitse club onderneemt straks niet eens een poging om huurling Divock Origi definitief over te nemen. Zo moet de WK-revelatie van 2014 terug naar start.

Wolfsburg-trainer Bruno Labbadia had zaterdag na 42 minuten genoeg gezien: 15 balcontacten, amper 5 kilometer gelopen en een spits die een geslagen indruk liet. Nog voor het rustsignaal haalde hij Divock Origi (22) naar de kant na een wanprestatie tegen Hoffenheim. De grootste vernedering die een speler kan ondergaan. Met het hoofd naar beneden droop de Rode Duivel af.

Sportief directeur Olaf Rebbe duwde hem met enkele rake uitspraken nog een beetje dieper. "We zullen intern bespreken wat de reden voor zijn bleke wedstrijd was", zei hij. "Dit was niet goed van hem, laten we daar duidelijk over zijn."

De hoop van Wolfsburg is een probleemgeval geworden. Zo snel de huurling kwam, met vier goals in zijn eerste negen wedstrijden, zo snel hebben ze hem weer opgegeven. In november kraaide Rebbe nog dat Wolfsburg er alles aan zou doen om Origi definitief over te nemen. "We willen snel rond de tafel met Liverpool om te horen wat hun plannen zijn. Het zou dom zijn geen poging te wagen om Origi langer vast te leggen." Het geloof was toen groot. Tijdens de winterstop liet de clubleiding zelfs oudgediende Mario Gómez naar Stuttgart vertrekken.

Zijn contract bij Liverpool loopt over vijftien maanden af en een nieuwe verbintenis op Anfield is uitgesloten

Terwijl die vrolijk de netten laat trillen bij zijn nieuwe werkgever, holt Origi hopeloos achter zijn vorm aan. Alle kracht en hoop lijken weg. Een spits op de dool, nadat hij in november voor een tijdje naar de flank werd geduwd. Labbadia, zijn derde trainer dit seizoen, heeft al meermaals gepoogd op hem in te praten, maar de juiste snaar lijkt hij niet te vinden.

Weinig geïnteresseerde clubs

Zaterdag, na de 3-0-nederlaag bij Hoffenheim, verspreidden kwatongen zelfs dat Origi zijn laatste match voor Wolfsburg heeft gespeeld. Zover zal het wellicht niet komen, maar de clubleiding heeft wel een andere knoop doorgehakt: Wolfsburg onderneemt geen enkele poging meer om Origi definitief aan te trekken. Return to sender.

Eind augustus, toen Origi met grote verwachtingen naar Wolfsburg trok, hoopte zijn entourage dat hij zich opnieuw in de kijker van enkele Premier League-clubs zou kunnen spelen. Zijn contract bij Liverpool loopt over vijftien maanden af en een nieuwe verbintenis op Anfield is uitgesloten. Ook volgend seizoen kan coach Jürgen Klopp hem onvoldoende minuten garanderen. Alle partijen sturen aan op een definitieve oplossing.

Voor bondscoach Roberto Martínez is hij vierde keus achter de ongenaakbare Romelu Lukaku, Christian Benteke en Michy Batshuayi

Wasserman, het agentschap dat Origi vertegenwoordigt, had aan het begin van het seizoen lijntjes lopen naar Monaco, Inter, Juventus, Sampdoria, Werder Bremen, Leverkusen, Newcastle, Crystal Palace en Tottenham, maar het rijtje geïnteresseerden is op dit moment niet meer van die orde. Ondanks die aardige start bij Wolfsburg heeft hij de twijfels niet kunnen wegnemen.

Vierde keus onder Martínez

Alleen een goed WK, deze zomer in Rusland, zou zijn reputatie een extra boost kunnen geven, maar ook die selectie is geen zekerheid meer. Voor bondscoach Roberto Martínez is hij vierde keus achter de ongenaakbare Romelu Lukaku, Christian Benteke en Michy Batshuayi. Dat opent weinig perspectief.

Vier jaar nadat de onbekende Origi zich op het WK in Brazilië als een komeet lanceerde, staat hij amper verder. Aan zijn kwaliteiten en voorbeeldige mentaliteit zal het niet liggen, aan de carrièrekeuzes wel. "Ik droom van het allerhoogste. Waar dat is, maakt niet uit, maar over vijf jaar sta ik aan de top", zei hij vorige week nog in een interview. Er is nog werk. Een miljoenentransfer naar Liverpool op zijn 19de bleek toch een etage te hoog.