Direct naar artikelinhoud

Frans Bauer in Amerika is nu al een kijkcijferhit: geen andere Frans, maar dezelfde fijne vent als altijd

Frans Bauer en zijn vrouw Mariska maken in de Verenigde Staten een vrolijke tocht langs clichés. Het is nu al een kijkcijferhit.

'Ik heb ook weleens gehoord dat je daar moet uitkijken dat je niet in een soort ghetto terechtkomt', zei Frans Bauer. 'Ik zou wel een beetje opletten, ja', raadde Michiel Vos hem aan in een gesprek van Amerikakenner tot Amerikamaagd. 'Niet de verkeerde afslag nemen.' Veel fooi geven, luidde een ander advies. Voortdurend bedankt zeggen. En ook: 'Don't be yourself. Word een andere Frans.'

Ik zou zeggen, vrij naar het grootste koffietentjeskrijtbordcliché: don't be your yourself, unless you can be Frans Bauer. Die hoorde het in de eerste aflevering van Frans Bauer in Amerika (Avrotros) lachend aan, maar de gewoonste Nederlander onder de bekendste Nederlanders weet natuurlijk heel goed wat hem te doen staat wanneer hij weer eens met een cameraploeg de grens over wordt gestuurd.

In zijn nieuwste serie gaat Frans Bauer dus naar, komt-ie, 'het land van de onbegrensde mogelijkheden', samen met zijn vrouw Mariska. Waarom? Ja eh, waarom maken Ferry Doedens en Ronald Giphart voor een NPO-programma een roadtrip door Albanië? Waarom moeten Bobbi Eden en Mark Tuitert zo nodig gaan raften in Marokko?

Daarom dus. Voor vertrek werd er thuis bij de Bauers in Fijnaart friet gegeten, teneinde de kijkers kennis te laten maken met de 'Bauer speciaal': een frikandel met tomatenketchup, piccalilly, ui en satésaus.

Don't be your yourself, unless you can be Frans Bauer

Daarom is geen reden, maar ook Jeroen Pauw informeerde er niet naar toen Frans vorige week in een trui met de Amerikaanse vlag erop bij hem aan de talkshowtafel schoof. 'Waar waren jullie naar op zoek in Amerika?', dat wilde hij wel weten.

Nou, bijvoorbeeld naar de bedenker van de Big Mac. Mariska en Frans aten járen geleden een Big Mac tijdens hun eerste date, vandaar. De Big Mac-bedenker himself leefde niet meer, maar eenmaal in een McDonalds-filiaal in de buurt van Pittsburgh mochten Frans en Mariska de zoon van de beste man ontmoeten en namen ze selfies bij een Big Mac-beeld van vier meter hoog. Frans: 'Zoiets heb ik nog nooit gezien.'

De komende zaterdagavonden wonen ze onder meer een mis met gospelkoor bij, bezoeken ze amish, stappen ze een wapenzaak binnen en bedanken ze Elvis Presley bij zijn graf voor zijn muziek. 'Ik had nooit gedacht dat ik hier nog eens zou komen Maris', zegt Frans dan, en je gelooft hem.

Frans is een geliefde entertainer voor het eerst zonder kinderen op vakantie

Frans Bauer in Amerika is in alle opzichten een ander Amerika-programma als De Verenigde Staten van Eva (KRO-NCRV) van Eva Jinek en Droomland Amerika (VPRO) van Eelco Bosch van Rosenthal. Het is een geliefde entertainer voor het eerst zonder kinderen op vakantie, een vrolijke tocht langs clichés en nu al een kijkcijferhit. Waarom? Geen andere Frans, maar dezelfde fijne vent als altijd.

Vermoedelijk hadden de liefhebbers het ook best gevonden als Frans en Mariska lieten filmen hoe thuisblijven eruitziet. Een beetje zoals in De Bauers, u weet wel, de realitysoap die ooit door een commerciële zender werd uitgezonden.