Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Met een pistool het veld op: "In het Griekse voetbal speel je niet alleen tegen de tegenstander"

Ivan Savvidis stormt het veld op, met een pistool in zijn holster. De president van PAOK is razend na een afgekeurde goal tegen AEK Athene.Beeld REUTERS

Het gebeurt wel vaker in Griekenland dat boze clubvoorzitters het veld opstormen, maar PAOK-president Ivan Savvidis voegde daar afgelopen weekend een nieuwe dimensie aan toe: hij had een pistool op zak. De regering legt het kampioenschap voor onbepaalde tijd stil.

Ivan Ignatevitsj Savvidis was het niet eens met de beslissing van de scheidsrechter om een doelpunt van zijn club PAOK Saloniki af te keuren. De stand in de wedstrijd tegen AEK Athene was op dat moment 0-0. Doelpuntenmaker Fernando Varela zou buitenspel hebben gestaan.

Omgeven door lijfwachten ging Savvidis verhaal halen bij de arbiter. "Het is gedaan met jou als scheidsrechter", zou hij hebben geroepen. Vervolgens werd het doelpunt alsnog goedgekeurd, waarna totale chaos uitbrak. Savvidis liet zijn wapen ongebruikt, maar werd wel afgevoerd. Het duel is gestaakt.

Savvidis, een geboren Georgiër die banden zou hebben met de Russische president Vladimir Poetin, is een van de rijkste mannen van Griekenland. "Hij is iemand die zeer emotioneel kan reageren", zegt de Nederlander Hedwiges Maduro, die in 2014 en 2015 voor PAOK speelde. "Als we verloren, maakte hij ons uit voor alles wat lelijk was. Maar als we een week later wonnen, kon het zomaar gebeuren dat we een bonus kregen. Dat emotionele zit in het hele Griekse voetbal. Dat is het probleem: er is geen balans."

Spelers in Griekenland staan niet te kijken van het incident. Vanuit Belgisch perspectief is het wel vreemd: alsof Ivan De Witte van AA Gent met een pistool het veld op komt. "Maar toen ik er speelde, heeft Savvidis ons ook weleens van het veld gedirigeerd", zegt Maduro. "We kregen te maken met allerlei vreemde beslissingen. Rode kaart, penalty tegen, spelers die twee meter buitenspel stonden maar niet werden afgefloten. Het was echt gênant. De trainer besloot dat we moesten blijven staan, anders zouden we punten in mindering hebben gekregen."

Vanuit Belgisch perspectief is het wel vreemd: alsof Ivan De Witte van AA Gent met een pistool het veld op komt

Roep om buitenlandse refs

De achterliggende reden van de onbezonnen actie van Savvidis ligt volgens sommige waarnemers in het feit dat PAOK stelselmatig wordt benadeeld door de Griekse voetbalbond. "Iedereen in Griekenland weet: Olympiakos moet kampioen worden", stelt Maduro. "Zij spelen onder een hoedje met de bond, omdat ze samen de bonus voor de Champions League opstrijken. Maar ja, probeer dat maar eens te bewijzen. Ik praat de actie van Savvidis niet goed, maar ik snap zijn frustratie wel. Je speelt in Griekenland niet alleen tegen de tegenstander, maar ook tegen het systeem."

Naar aanleiding van de ongeregeldheden van zondag is de Griekse competitie voor onbepaalde tijd stilgelegd. "We schorten het kampioenschap op", verklaarde staatssecretaris voor Sport Giorgos Vasiliadis na een spoedzitting. "De wedstrijden zullen pas hernemen wanneer er een duidelijk veiligheidskader in werking treedt."

Twee jaar geleden werd de competitie ook al opgeschort, omdat er bij het hoofd scheidsrechterszaken brand was gesticht. Onlangs werd een wedstrijd van PAOK gestaakt nadat de trainer van tegenstander Olympiakos Piraeus een kassarol tegen zijn hoofd kreeg gegooid.

De misstanden in het Griekse voetbal zouden volgens Maduro kunnen worden opgelost door buitenlandse scheidsrechters wedstrijden in Griekenland te laten fluiten. "PAOK pleit daar al jaren voor. Buitenlandse scheidsrechters hebben nergens belang bij."

De misstanden in het Griekse voetbal zouden volgens Maduro kunnen worden opgelost door buitenlandse scheidsrechters wedstrijden in Griekenland te laten fluiten

De Griekse justitie heeft inmiddels een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Savvidis. Niet vanwege zijn pistool, hoewel wapenbezit verboden is in Griekenland, maar vanwege het betreden van het veld.