© Photo News

Minister Marghem teleurgesteld door aanvallen van Greenpeace en WWF

Minister van Leefmilieu en Duurzame Ontwikkeling Marie-Christine Marghem (MR) betreurt de aanvallen van Greenpeace en het Wereld Natuur Fonds op de “laksheid” van de regering als het gaat over illegale houtimport. Er werd al budget vrijgemaakt om de controles op te voeren, klinkt het woensdag op haar kabinet.

adm

“De minister heeft een budget vrijgemaakt om zeven nieuwe inspecteurs aan te werven”, reageert Marghems woordvoerder Bernard Van Hecke. “Deze inspecteurs zijn aangetreden in september en werden tot november opgeleid. Ze zijn dus operationeel nu.” Ze zullen het team dat houtimportbedrijven in ons land controleert versterken, dat volgens Greenpeace tot nu toe slechts één halftijdse medewerker telde. Het doel is om het aantal inspecties op te voeren naar 100 per jaar, zegt Van Hecke.

Het kabinet betreurt de kritiek van de twee NGO’s des te meer omdat de minister een rondetafelgesprek met hen had in 2015. Dat resulteerde in een charter voor een betere informatie-uitwisseling over bedrijven die aan illegale houthandel doen. “Greenpeace weigerde het charter te tekenen zolang het personeel niet werd aangenomen. Dat is nu gebeurd”, aldus Van Hecke, die stelt dat het handvest nog steeds op tafel ligt.

Greenpeace België en WWF hekelden het gebrek aan controles en sancties voor Belgische bedrijven die hout importeren, waarvan sommige samenwerken met bedrijven die verantwoordelijk zijn voor moordpartijen en illegale ontbossing in Brazilië.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer