© svds

Twintig verwaarloosde honden in woning gevonden: “Zoiets hebben we nog nooit gezien”

De verwaarloosde honden die vrijdagmorgen werden binnengebracht bij de Mechelse Dierenbescherming, stellen het gezien de situatie vrij goed. De dienst Dierenwelzijn zal binnenkort beslissen of ze geadopteerd kunnen worden.

Stijn Van de Sande, svh

Vrijdagmorgen werden in Bonheiden twintig zwaar verwaarloosde honden in beslag genomen. In eerste instantie leek het om Tibetaanse terriërs te gaan, maar nu blijken er ook een poedel, pekinees en verschillende kruisingen tussen te zitten. De vacht van de dieren was in mekaar geklit en sommige dieren konden nog nauwelijks wandelen. De meesten hebben vermoedelijk ook nooit zonlicht gezien. Naar verluidt was het al de tweede keer dat Dierenwelzijn er langs moest gaan. “Wat we aantroffen in het huis tart alle verbeelding, het was echt hallucinant”, zegt Sabine Slaets van de Dierenbescherming Mechelen, dat de honden voorlopig opvangt. “De hondjes stonden in een laag uitwerpselen en afval van wel vijf centimeter.” Een groot deel van de viervoeters is nog erg jong.

Vrijwilligers

“Ik heb al wel eens een zwaar verwaarloosd hondje zoals dit gezien, maar nog geen twintig in één keer. En gelukkig maar”, reageert dierenarts Bart Vander Kuylen, die de Dierenbescherming ter hulp snelde. Na een oproep of Facebook diende zich nog eens ruim twintig vrijwilligers en professionele hondentrimmers aan om de dieren van hun bijeen geklitte vacht te ontdoen.

“Twintig honden in één keer opvangen is niet niets. Het is dan ook improviseren”, aldus Slaets. “Sinds eind vorig jaar zitten al onze hondenverblijven zo goed als vol, waardoor we deze hondjes tijdelijk in onze pensions moeten opvangen. We zetten ze ook zo veel mogelijk bij mekaar, omdat ze het zo gewend zijn. Het was hier in ieder geval even alle hens aan dek.”

Ondanks het grote aantal zou het niet om broodfok gaan, maar om een behoorlijk uit de hand gelopen thuissituatie. De eigenaar, een alleenstaande man, zou zelf ook tussen de honden geleefd hebben en wacht mogelijk een straf. Zijn honden ziet hij hoogstwaarschijnlijk nooit meer terug.

Geschoren en gewassen

“Gezien de omstandigheden stellen de hondjes het nu vrij goed”, zegt Sabine Slaets van Dierenbescherming Mechelen, dat de dieren opvangt. “Met dank aan de vele vrijwilligers, ons personeel en de hondentrimmers die gisteren zijn ingesprongen zijn alle honden intussen geschoren en gewassen. Ze zijn kunnen bekomen onder de infraroodlampen en ontdekken nu stilaan de wereld. Ze zijn zelfs voor het eerst buiten geweest.”

De dienst Dierenwelzijn van de Vlaamse overheid zal binnenkort beslissen wat er met de honden moet gebeuren. Tot dan kunnen ze niet vrijgegeven of gereserveerd worden voor adoptie. “Het heeft dus ook geen zin om nu al te informeren”, aldus Slaets. “Pas wanneer we de toelating hebben gekregen kunnen we op zoek gaan naar een nieuwe warme thuis voor de hondjes. Een termijn valt daar onmogelijk op te plakken, maar we schatten dat dit enkele weken zal duren. In de tussentijd worden ze wel in de watten gelegd door onze vrijwilligers.”

Slechts twee van de twintig honden bleken gechipt en de dierenarts moest de meeste dieren ook ontwormen, ontvlooien, inentingen geven, antibiotica toedienen, steriliseren en castreren. Enkele van hen hadden ook wonden die verzorgd moesten worden. “Wie onze organisatie en de verwaarloosde hondjes daarom wil steunen, kan dat doen via een donatie. Alle info daaromtrent kunnen de mensen vinden op onze Facebook-pagina. Want alle steun is zeker welkom”, besluit Slaets.