Slachtoffer steekpartij aan Geels station uit coma: “Zijn leven hing aan een zijden draadje”

Geel/Herentals -

Bij een zware vechtpartij die uitmondde in een steekpartij aan het station van Geel zijn maandagavond drie jongeren ernstig gewond geraakt. Een van de slachtoffers is een 16-jarige jongen uit Herentals die na het incident in een kunstmatige coma werd gehouden maar nu bij bewustzijn is.

Ellen Goris

LEES OOK. Mama Cindy over steekpartij aan Geels station: “Ik zag video waarop ze mijn zoon wegdragen”

“Hij heeft moeten vechten voor zijn leven”, vertelde zijn moeder Cindy ons eerder. “Na de operatie aan zijn hand, hebben ze zijn slaapmedicatie gestopt.” De tiener is inmiddels weer volledig bij bewustzijn. “Hoewel hij nog veel slaapt”, voegt moeder Cindy toe.

Na schooltijd was Cindy’s zoon maandag onderweg van school naar huis in Herentals. Aan het station van Geel raakte hij betrokken in de vecht- en steekpartij waarna hij met levensbedreigende verwondingen in het ziekenhuis van Geel belandde. Hij werd met een mes gestoken in zijn buik, waarbij een buikspier volledig werd doorboord. Daarnaast liep de jongen ook een diepe snede aan zijn hand op.

De moeder van het slachtoffer voelt zich opgelucht nu haar zoon weer bij bewustzijn is, maar ze beseft dat hij nog een lange revalidatie voor zich heeft. “Dit schooljaar is een verloren jaar”, zegt ze. “De pezen en spieren in zijn linkerhand zijn ernstig beschadigd. Het kan meer dan een jaar duren voor dat volledig genezen is. Hij zal niet in staat zijn veel te doen – hij heeft zelfs geen gevoel meer in zijn wijsvinger.”

Geen gevoel

Het blijft onzeker of hij na de revalidatie volledig zal herstellen. “Dat zal de tijd moeten uitwijzen.”

Voorlopig kan de 16-jarige jongen nog niet naar huis. Hij verblijft nog steeds op de afdeling intensieve zorgen. “Mijn zoon heeft geen gevoel in zijn rechterbovenbeen. De dokters vermoeden dat dat komt omdat er nog bloed in zijn buik zit. Om dat te controleren, krijgt hij vandaag een scan”, legt de moeder uit. “Hij krijgt ook een scan om eventuele longschade te controleren.”

Als de resultaten van de scans relatief gunstig zijn, is er kans dat de jongen naar een gewone ziekenhuiskamer wordt overgebracht. “Al bekijken de dokters het dag tot dag”, verduidelijkt Cindy. “Gisteren hebben ze geprobeerd hem vanuit bed in een stoel te zetten, maar dat ging niet. Hij kan ook niet zitten, zijn buik laat dat niet toe.”

Geschrokken

Het begint het 16-jarige slachtoffer stilaan door te dringen wat er is gebeurd, maar hij is veel van zijn herinneringen kwijt. “We hebben hem verteld wat er is gebeurd, maar we proberen de details voorlopig achterwege te laten”, zegt zijn moeder. “We maken hem wel duidelijk dat het ernstig was en dat zijn leven aan een zijden draadje hing.”

Hoewel hij al enkele gecensureerde video’s van het incident heeft gezien, is het voor hem nog steeds moeilijk te bevatten. “Hij begint te huilen als hij mij ziet. Hij was nooit zo emotioneel, dus hij beseft echt wel de ernst van de situatie”, vertelt mama Cindy.

De tiener heeft intussen ook weer contact gehad met zijn vrienden. “Gisteren hadden we een videogesprek met iedereen”, vertelt ze. “Dat was zowel voor hen als voor mijn zoon heel fijn. Vrienden vragen hem vaak wat er precies is gebeurd, maar hij kan daar vaak geen antwoord op geven omdat hij veel herinneringen kwijt is.”

Twee minderjarige daders zijn opgepakt en werden dinsdag voor de jeugdrechter gebracht en in een gesloten jeugdinstelling geplaatst. Een andere dader is nog voortvluchtig, het onderzoek naar mogelijk andere betrokkenen loopt verder.

LEES OOK:

Parket: “Geen aanwijzingen dat steekpartij aan Geels station met drillrap te maken heeft”

Scholenagent na steekpartij in Geel: “Omvang van vechtpartij van maandagavond is echt heel uitzonderlijk”

Extra politietoezicht aan Geelse scholen en station na steekpartij

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen