© rr

DISCUSSIE. Zijn de dt- en andere spellingsregels ten dode opgeschreven?

’t Kofschip en ’t fokschaap mogen met pensioen: de dt-regel is op sterven na dood. Dat stelt schrijfster en docente Kristien Hemmerechts, die haar studenten er vaak tegen ziet zondigen. Ook andere taalexperts zien de dt-nonchalance toenemen.

“Pakweg tien of twintig jaar.” In het debatprogramma De Zevende Dag plakte Kristien Hemmerechts die levensverwachting op de meest verguisde aller spellingregels.

De uitspraak joeg nogal wat taalpuristen de kast op. “Ik denk dat de mensen die heftig reageren er in de praktijk weinig mee in aanraking komen”, zegt de schrijfster een dag later. “In theorie vind ik spelling en verzorgde taal ook heel belangrijk, maar in de praktijk zie ik intelligente mensen die de regel precies uit hun leven hebben verbannen. Mensen die heel flagrante fouten maken als ‘hij luisterd’. Ik zal daar een opmerking over maken, maar een tekst er niet slechter voor evalueren.

Ik geef het vak Creatief Schrijven. Dat is geen dictee. Ik heb het gevoel dat de dt-strijd toch al verloren is.”

Stoort u zich ook aan de dt-regel en andere spellingsregels zoals het verschil tussen ‘g’ en ‘ch’? Vindt u het belangrijk dat deze regels bestaan in ons taalgebruik? En waarom? Laat het ons dan hieronder weten en wij bundelen de reacties van onze lezers morgen in de krant.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER