Catalanen komen massaal op straat nadat leiders gevangen genomen werden door Spaanse regering

Na het onafhankelijkheidsreferendum van begin oktober heerst er nog altijd chaos in Spanje. Catalonië wil absoluut onafhankelijk worden, maar dat ziet de Spaanse regering niet zitten. Maandag sloot de regering dan ook twee leiders van de Catalanen op om een duidelijk signaal te geven.

tica

Jordi Sanchez, voorzitter van de Catalan National Assembly, en Jordi Cuixart, voorzitter van Omnium Cultural, zijn maandagavond gevangen genomen in Madrid. Ze worden ervan verdacht Catalanen aangezet te hebben om deel te nemen aan het omstreden referendum. Volgens de Spaanse regering was dat onwettig. De twee riskeren een celstraf van vijftien jaar voor de ondermijning van het gezag van de staat.

Als antwoord daarop kwamen Catalanen dinsdagavond massaal op straat. Iedereen had een kaars in de hand terwijl ze door de straten van Barcelona stapten. “Het is ongelofelijk. Wééral hebben we politieke gevangenen”, klinkt het bij Catalaans politicus Carles Puigdemont. “Spanje neemt leiders uit de burgersamenleving gevangen omdat ze vreedzame betogingen hebben georganiseerd.”

Ook de Catalaanse politiechef Trapero ligt onder vuur. Hij wordt beschuldigd van het negeren van bevelen op de dag van het referendum. De cel moet hij voorlopig nog niet in, al mag hij wel Spanje niet uit zolang het onderzoek loopt.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer