Iraaks parlement stemt in met antihomowet

Nieuws
Het Iraakse parlement heeft zaterdag ingestemd met een wet die homoseksualiteit strafbaar stelt. Relaties tussen personen van hetzelfde geslacht kunnen de betrokkenen voortaan een gevangenisstraf opleveren van maximaal vijftien jaar.
anp
zaterdag 27 april 2024 om 22:06
Afbeelding
beeld anp

De maatregel is volgens politici van vooral de conservatieve sjiitische partijen genomen om de religieuze waarden in het land overeind te houden en de ‘bevolking te beschermen tegen morele verdorvenheid’. Mensenrechtenadvocaten hebben de nieuwe wetgeving onmiddellijk veroordeeld als de zoveelste aanval op de lhbti-gemeenschap in Irak.

Overtreding van de ‘Wet ter Bestrijding van Prostitutie en Homoseksualiteit’ komt veroordeelden te staan op ten minste tien jaar achter de tralies. Het maximum is vastgesteld op vijftien jaar. Iemand die aanzet tot prostitutie of homoseksualiteit kan zeven jaar cel krijgen.

Doodstraf

Aanvankelijk was er voor het zwaarste vergrijp sprake van de doodstraf, zoals in buurland Iran, maar dat voorstel haalde het niet na zware druk van de Verenigde Staten en Europese landen.

Tot zaterdag was seks tussen mensen van hetzelfde geslacht officieel niet verboden in Irak, maar de media mochten onder meer het woord homoseksualiteit al enige tijd niet meer gebruiken en moesten spreken of schrijven van een ‘seksuele afwijking’. Ook de term transgender was uit den boze.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB stemmen vaak hetzelfde

De formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB stemmen sinds de verkiezingen vaak hetzelfde in de Tweede Kamer. Dat blijkt uit een analyse van alle 1469 stemmingen sinds de beëdiging op 6 december. In ruim de helft van de gevallen (745) stemden de vier formerende partijen hetzelfde.

Afbeelding

Onderzoek naar incident met Joost Klein op songfestival

De Nederlandse songfestivalinzending Joost Klein repeteert voorlopig niet voor de finale. De European Broadcasting Union (EBU) doet onderzoek naar een "incident" rond de Fries, staat in een verklaring van de omroepenkoepel.

Afbeelding

Joost Klein overgeslagen tijdens repetitie finale

Tijdens de eerste finalerepetities van het Eurovisie Songfestival in Malmö is het optreden van Nederland opvallend genoeg overgeslagen. Joost Klein zou als vijfde act het podium opkomen maar in plaats van de zanger verscheen Israël, dat in de startvolgorde na de Fries komt.

Afbeelding

Activisten proberen Tesla-fabriek nabij Berlijn binnen te dringen

Activisten hebben vrijdag geprobeerd de grote autofabriek van Tesla nabij Berlijn binnen te dringen. Demonstranten houden daar een protestactie tegen de uitbreidingsplannen voor de fabriek.

Afbeelding

Ruim 100 betogers buiten bij spoeddebat over protesten Amsterdam

Ruim honderd demonstranten hebben zich vrijdagmiddag buiten bij de Amsterdamse Stopera verzameld. Daar is een spoeddebat bezig van de commissie Algemene Zaken van de gemeenteraad over de pro-Palestijnse demonstraties van de afgelopen dagen bij de Universiteit van Amsterdam.

Afbeelding

Insprekers debat Amsterdam: op UvA was sprake van politiegeweld

Bij de demonstraties op de UvA was sprake van politiegeweld en dat mag nooit worden ingezet tegen vredevolle demonstranten. Dat laten insprekers weten bij het spoeddebat over de pro-Palestijnse demonstraties bij de UvA vrijdag.