Mee in één minuut: zwaar vonnis voor spoedarts, politie experimenteert en “kiezersbedrog”

Hebt u een minuutje? Met dit handige overzicht bent u in 60 seconden helemaal mee met het nieuws van de dag.

gjs

De dag begon met belangrijk nieuws voor uw post: tenzij u betaalt voor een prioritaire behandeling, zullen brieven en kaartjes voortaan tot drie dagen onderweg zijn naar hun bestemmeling. Het nieuwe beheerscontract van Bpost maakt uw briefwisseling trager dan een postduif.

De kennis van de Franse taal bij jongeren boert achteruit, bleek al uit onderzoek. Het maakt de beslissing van het katholiek onderwijs des te opmerkelijker: scholen kunnen één uurtje Frans opofferen ten voordele van het Engels in het eerste middelbaar. "Géén beslissing tegen het Frans", zegt topman Lieven Boeve.

De flitsmarathon op 17 en 18 oktober was een groot succes, zegt de politie, met bijna 28.000 vastgestelde snelheidsovertredingen. Waar de politie nog heel blij mee is: het experiment waar ze een week vroeger mee begon zonder dat iemand ervan wist. Daar werd vastgesteld dat de flitsmarathon werkt.

Een bewogen dag voor Vlaams Belang. Antwerps kopstuk Filip Dewinter haalde scherp uit naar Bart De Wever na diens uitspraken over een mogelijke verzoening met links - "Kiezersbedroeg", aldus Dewinter - en de rechter oordeelde dat de partij niet racistisch is. Voorzitter Tom Van Grieken dient dan ook een klacht in tegen Groen-voorzitter Meyrem Almaco.

Slechts één Vlaming wordt dit jaar tot priester gewijd. "Toen ik het vertelde in de klas, lachten mijn klasgenoten. Ik was daar verrast door", zegt Elia Cantaert (28). Lees hier alles over hem.

Het fletse zonnetje van vandaag verraadde het: het beste is eraf, aan zomerse temperaturen moeten we ons dit jaar niet meer verwachten. Maar wist u dat dit jaar twee op de drie graden warmer waren dan 20 graden? Een overzicht van de records die we al dan niet braken.

De gsm gebruiken achter het stuur is nooit een goed idee. Omdat het gevaarlijk is, treedt de politie er streng tegen op. Maar vaak zien de agenten het niet, als u de gsm maar laag genoeg houdt. Tot nu: honderden bestuurders zijn in Nederland betrapt vanuit een autobus. U bent gewaarschuwd.

Nog niet uitgelezen? Meer nieuws op Nieuwsblad.be!