© RR

Monument gesneuvelde zeelieden gestolen

Onbekenden hebben het bronzen beeld van het herdenkingsmonument voor gesneuvelde zeelieden in Fort Sint Marie (Zwijndrecht) gestolen. De gemeente onderzoekt hoe ze het monument in ere kan herstellen.

Andreas Rotty

Op het (leegstaande) fort Sint Marie in Zwijndrecht staat het monument voor de gesneuvelde zeelieden uit de beide Wereldoorlogen (voluit monument Koninklijke Verbroedering der Belgische Zeelieden van de Oorlog 1914-1918 en 1940-1945). Jaarlijks wordt aan het monument een 11–novemberherdenking gehouden in aanwezigheid van de burgemeester van Zwijndrecht, genodigden van de bond van oud-zeelieden en een delegatie van leerlingen van de scheepvaartschool Cenflumarin op Linkeroever.

© RR

Van de leegstand van het domein hebben onbekenden echter gebruik gemaakt om het bronzen beeld, dat het centrale punt van het monument vormt, te stelen. Ook een van de zuilen waarop de namen van de gesneuvelde zeelieden gegraveerd staan, werd daarbij tegen de grond gesleurd.

De gemeente stelde de diefstal vast toen medewerkers van de groendienst op 5 november onderhoudswerken uitvoerden rond het monument in de aanloop naar de herdenkingsplechtigheid van dit jaar op 12 november. Burgemeester André Van de Vyver wil nu bekijken hoe de gemeente Zwijndrecht, die eigenaar is van het monument, in overleg met de bond van oud-zeelieden het monument in ere kan herstellen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER