Fossiel van zeereptiel ontdekt dat mogelijk het grootste ooit was

© Sergey Krasovskiy

Wetenschappers hebben in het Verenigd Koninkrijk resten gevonden van wat wellicht het grootste reptiel was dat ooit geleefd heeft.

gjs

Van het dier werd een fossiel stuk kaakbeen gevonden op een strand in het Britse Somerset. Dat gebeurde toen fossielenjager Paul de la Salle er met zijn vrouw Carol wandelden, op zoek naar interessante vondsten. In 2018, na een gesprek met hoofdonderzoeker Dean Lomax, publiceerden zij hun eerste bevindingen. Hun onderzoek kreeg een fikse duw in de rug toen een vader en dochter vier jaar later een soortgelijk fossiel vonden, op een 10 kilometer verder gelegen strand.

Onderzoek erop heeft uitgewezen dat het om fossiele resten gaat van twee reusachtige ichtyosaurus-reptielen, die 202 miljoen jaar geleden tussen de dinosaurussen geleefd zouden hebben en 25 meter lang waren. Dat zijn twee bussen achter elkaar.

“Gebaseerd op de grootte van de kaakbeenderen, waarvan de ene een meter lang was en de andere twee meter lang, kunnen we concluderen dat het hele dier ongeveer zo lang als een blauwe walvis geweest moet zijn”, zegt Dean Lomax, de paleontoloog aan de universiteit van Bristol die de hoofdauteur was van de wetenschappelijke paper.

Lomax voegt er wel aan toe dat er nog meer bewijsmateriaal nodig is om de exacte grootte van het reptiel vast te stellen. Een volledige schedel of een skelet zouden een stap in de goede richting betekenen.

Dean Lomax naast Ruby en Justin Reynolds (die het tweede kaakbeen vonden) en Paul de la Salle (die het eerste kaakbeen vond).© Dean Lomax

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen