Direct naar artikelinhoud
Voetbal

'Dit gaat Club een enorme boost geven'

Wat nu nog een natte zandvlakte is, moet uitgroeien tot een hypermodern oefencentrum met onder meer vier voetbalvelden, slaapkamers en een zwembad.Beeld BELGA

Geen enkele Belgische voetbalclub deed het de afgelopen jaren zo goed als Club Brugge. Gisteren werd de eerste steen gelegd van wat een hypermodern oefencentrum moet worden, een zoveelste exponent van het sterke beleid. Want niet alleen logistiek gaat het goed, ook qua financiën, transfers en aanhang zijn stappen gezet.

Het was met een dubbel gevoel dat Bart Verhaeghe gisteren de eerste spadesteek gaf in Westkapelle. Zijn multifunctioneel oefencentrum, het 'Belfius-basecamp',staat dan wel in de steigers, maar van een gloednieuwe voetbaltempel is nog steeds geen sprake.

Vijfenveertig jaar na de bouw van het Olympiastadion zette Club Brugge gisteren in de gemeente Knokke-Heist nog eens de veiligheidshelm op. Met alle nodige vergunningen op zak gaf Bart Verhaeghe er samen met burgemeester Graaf Leopold Lippens de eerste spadesteek voor wat de nieuwe thuishaven van blauw-zwart moet worden. Een hypermodern oefencomplex met vier velden, slaapkamers, een zwembad en alle faciliteiten die bij een ambitieuze, moderne voetbalploeg horen. Prijskaartje: tussen de 10 en de 15 miljoen euro. "Dit moet het kloppend hart van Club Brugge worden", meent Verhaeghe. "Wij verdienen dit huis, deze moderne werkplek die ons veel goesting en drive zal geven om nog beter te presteren. Vanaf juni 2019 vinden onze A-ploeg, de beloften, de U18 en de omkadering hier onderdak. Dit zal ons ongetwijfeld een enorme boost geven."

Het oefencomplex lijkt wel een zoethoudertje voor Verhaeghe, die ondanks zijn blijdschap over het nieuwe basiskamp liever elders een eerste spadesteek zou geven. Twintig kilometer verderop, aan de Blankenbergse Steenweg ten noorden van Brugge. "Drie jaar geleden zijn de plannen voor dit oefencentrum opgemaakt en vandaag zijn we aan het bouwen. Dit lijkt wel sciencefiction in Vlaanderen. Zo zou het moeten zijn. Het is ongekend snel, omdat de gemeente Knokke-Heist van aanpakken weet. Het stadion is een ander dossier. Twaalf jaar geleden ontsproten de eerste plannen onder voormalig voorzitter Michel D'Hooghe. Vandaag zijn we nóg niet aan het bouwen. En als onze plannen straks door de Raad van State worden vernietigd, dan kunnen we makkelijk nog zes of zeven jaar wachten."

Verhaeghe doet een oproep naar de Vlaamse overheid: "Er zijn veel mogelijkheden om het efficiënter te maken. Leg bijvoorbeeld de Raad van State een beslissingstermijn op, waardoor minder tijd wordt verloren." En nog: "Zorg dat iemand die een klacht indient daarvan ook de financiële gevolgen moet dragen als zijn protest niet wordt aanvaard. Daarnaast is alles voor de Raad van State nu zwart of wit. Een grijs, genuanceerd vonnis, waardoor het dossier mits aanpassingen kan vorderen, bestaat niet. Allemaal zaken die in de buurlanden wel van toepassing zijn en waardoor de zaken wel vooruitgaan."

Een hypermoderne voetbaltempel bouwen, het was een van de redenen - zo niet de hoofdreden - voor Verhaeghe om blauw-zwart in 2012 over te nemen. De club werd nieuw leven ingeblazen en is vandaag de meest succesvolle in België, maar van concrete bouwplannen is er nog steeds geen sprake. "Het is gewoon de gang van zaken in Vlaanderen. Of het nu een garagist betreft die een garage wil bouwen of een voetbalclub die een nieuw stadion wil zetten, we worden allemaal geconfronteerd met een veel te lange weg naar rechtszekerheid om dat te doen. De overheid slaagt er niet in om een redelijke termijn op te stellen voor de burgers, wat mooie projecten en vervolgens welvaart tegenhoudt. Ik moet het ondergaan: Club Brugge is geen actor in dit dossier, maar een lijdend voorwerp. En intussen verliezen we tijd en geld zonder dat de belanghebbenden daarvoor worden vergoed."

Niet beschaamd

Blauw-zwart wist zijn budget sinds de overname van Verhaeghe dan wel te verdubbelen, toch ziet de voorzitter financieel af van het stadiondossier. "Het zijn tientallen miljoenen die je mist. En het zijn vaak die miljoenen die ervoor zorgen dat je kan wedijveren met de topclubs uit Portugal of Nederland. Ik zeg niet dat we met een nieuw stadion de absolute Europese top zouden bestormen, maar met een veel hoger budget zouden we toch steviger in onze schoenen staan." Straks komt die Europese top op bezoek in het aftandse Jan Breydelstadion. "Toch ben ik niet beschaamd om hen te ontvangen. Wanneer ik Dortmund, Monaco en Atlético onze situatie duidelijk zal uitleggen, zal er heel veel medeleven, begrip en compassie zijn. Zij weten hoe het werkt. Onze supporters, medewerkers en heel Club Brugge roepen er al heel lang om en verdienen dit ook: een mooi belevingsstadion, waar voetbal een feest is."