© Rob Dillen, Jan Van der Perre, JNVN

Dit zijn de leukste winterbars van Antwerpen

CittA gaat elke week op zoek naar ­zeven ­topadresjes. Deze week: winterbars waar je lekker knus zit, terwijl het buiten vriest dat het kraakt.

Johan Van Baelen

1. Aspen Bocadero

© Martin Steenhout

Aspen Bocadero maakt van de Waagnatie een winterwarme setting, die zo uit een mondain skioord lijkt weggeplukt. Daarvoor komt er in de Waagnatie een tent, met daarin een gezellig verwarmd restaurant en lounge. Op vraag van de talrijke bezoekers wordt het buffet (à volonté) hernomen, met onder meer verschillende wildstoverijen, spätzlen (deegwaren uit de Alpen met room, kaas, spekjes, kruiden), gröstl (aardappelgerecht) en apfelstrudel. Woensdag is het net als in de zomer salsa-avond, op 28 en 29 december staat er een kinderdorp. De overdekte ijspiste buiten is voorbehouden voor curling. Voor bedrijven zijn er interessante pakketten voor kerst- en nieuwjaardrinks en meer.

Rijnkaai 150, 2000 Antwerpen // www.aspenbocadero.be

2. MOOSE Winterbar

© Rob Dillen

MOOSE is een skihutconcept dat komt overgewaaid uit Hasselt. Daar is het de winterse versie van zomerbar Ipanema naast dancing Versuz. “Maar in MOOSE hoor je geen clubmuziek”, verzekert Yves Smolders van Versuz. “We draaien skipistemuziek en programmeren ook liveoptredens van Jettie Pallettie, Sam Gooris, de Lawineboys, Rinus, e.a. We gaan voor pure ambiance, die je ook vindt op het Duitse Oktoberfest: gemoedelijkheid en geen drempel. We openen donderdag van 20u tot 3u, vrijdag en zaterdag van 19u tot 3u.” De take-out van de Tiroler bar wordt verzorgd door dezelfde cateraar als bij Aspen Bocadero: De Tirolerin, gespecialiseerd in Oostenrijkse bergkost.

Rijnkaai 150, 2000 Antwerpen // www.facebook.com/MOOSEAntwerpen/

3. Wintertuin Kapellen

© jnvn

Voor het 21ste jaar op rij ligt er een ijspiste in het centrum van Kapellen. Daarbij horen natuurlijk een jenever- en hamburgerkraam en niet te vergeten: Rudolf’s Bar. Schaatsen kan elke werkdag vanaf 9u, in het weekend vanaf 11u. Elke zondag tussen 11u en 13u is de piste voorbehouden voor kinderen tot 6 jaar en hun (groot)ouders. Per schaatsbeurt betaal je 6 euro, schaatsen inbegrepen. De schaatsers hoeven zich niet te bekommeren om het weer, want de baan is overdekt. Omdat de zijkant van de piste niet dicht is, kan je de activiteit op het ijs makkelijk volgen vanuit de bar, waar het elke vrijdag vanaf 19u Schatzi-Abend is. Hier beleef je de onvervalste après-skisfeer, verzekerd door dj Jean S en Dietwin de Jodelaar.

Dorpsplein // www.wintertuinkapellen.be; www.facebook.com/wintertuinkapellen/

4. Palais des Glaces

Winterbar Palais des Glaces huist in een echte spiegeltent en verwelkomt dagelijks vele winterliefhebbers. In de voormiddag is het paleis een gezellige koffiebar, van 12u tot 17u is de speelpiste voorbehouden voor kinderen, met onder meer een ballenbad, speelgoedkeukentjes, tekentafels, Playmobil, Duplo… Ouders kunnen hen vanuit de prachtige art-decocompartimenten van de tent in de gaten houden. Daarbij horen koffie, warme chocolade, cocktails of speciale bieren. Dagelijks wisselen livebands en deejays elkaar af. Vrijdagavond hoor je er alleen motown, zaterdag skihutmuziek.

© Jeroen Hanselaer

Steenplein, 2000 Antwerpen // www.facebook.com/kerstmarktpalaisdesglaces

5. Lazy Jack

Lazy Jack trekt een winters jasje aan, zodat menukaart en interieur beter bij het seizoen passen. Op het terras staan vuurkorven en binnen zorgt industriële verwarming voor de warmte, houtkachels brengen de nodige sfeer. Pelsdekentjes moeten de laatste koude breken. Slager De Laet-Van Haver paste de menukaart aan met veel stoofpotjes en wildgerechten, zoals huisbereid stoofvlees, vol-au-vent en fazant met een fijn champagnesausje. Er zijn ook vegetarische suggesties en vis. En er is een apart menu voor kinderen. In het complex opende conceptstore Futur uit Ekeren een winkel met geschenken, kleding en interieur.

Kattendijkdok-Oostkaai 22, 2000 Antwerpen // www.lazy-jack.be

6. De Comeet

Vlak bij de Grote Markt en tegenover de ondergrondse parking ligt De Comeet. Voor het eerst heeft het restaurant zijn zuiderse tuin omgevormd tot winterbar Jabali (Spaans voor everzwijn). “We zetten een tent over het terras en het geheel wordt met hout aangekleed, zodat je niet merkt dat je buiten zit”, garandeert uitbater Koen Bogaerts.

De gezellige warmte komt er van extra houtkachels, het haardvuur en schapenvellen. In Jabali kunnen hongerige magen kiezen tussen vier voor- en vier hoofdgerechten, die natuurlijk ook aangepast zijn: stoverij, carpaccio van everzwijn, wild-kroketten, een hertenburger, enz. Dagelijks open vanaf 17.30u, behalve maandag.

© Jan Van der Perre

Florent Van Cauwenberghstraat 16, 2500 Lier // www.decomeet.be

7. Kerststraat bij De Koninck

Bij Stadsbrouwerij De Koninck zitten ze nooit verlegen om een feestje, dus is de hele binnenstraat tussen de voordeur op de Mechelsesteenweg en de poort in de Boomgaardstraat overdekt. Kerstbomen en guirlandes brengen sfeer. In de kerst- en nieuwjaarsperiode blijven de brouwerij en de bars open tot 22u, de belevenistoer tot 20u. Bierliefhebbers hebben er een gadget bij, de crowler. In de bar kan je zo’n blik van 1 liter laten vullen met een van de bieren op tap. In de Warmste Week geeft de brouwer 2 euro per crowler aan het goede doel. Dat is De Haarkar, die hier elke tweede en vierde vrijdag passeert en die de prijs van uw kapbeurt deels besteed aan het goede doel: een nieuwe snit voor mensen met een laag of geen inkomen.

© Jan Van der Perre

Mechelsesteenweg 291, 2018 Antwerpen // www.dekoninck.be