Een pas vrijgelaten Palestijn heeft littekens op zijn hand van wat hij martelingen noemt tijdens zijn detentie.© REUTERS

VS “bezorgd” over beschuldigingen van foltering Palestijnen in Israëlische detentiekampen

De Verenigde Staten zijn “bezorgd” na een reportage op televisiezender CNN over vernederende behandelingen waaraan Palestijnen in een Israëlisch gevangenenkamp blootgesteld zouden zijn. Ze hebben bondgenoot Israël opgeroepen om een onderzoek te starten.

adb
Bron: BELGA, CNN

Op basis van informatie van Israëlische klokkenluiders zond CNN vorige week een reportage uit over de legerbasis van Sde Teiman, in de Negevwoestijn, in het zuiden van Israël. De basis dient sinds de aanval van Hamas op 7 oktober ook als detentiecentrum voor Palestijnse gevangenen uit Gaza, die verdacht worden van banden met Hamas.

Volgens CNN worden de ongeveer 70 gevangenen in het detentiecentrum zelf blootgesteld aan extreme omstandigheden. In een veldhospitaal zouden gewonde gevangenen dan weer vastgebonden worden aan hun bed, met een blinddoek en een luier aan. Medische ingrepen gebeurden vaak zonder verdoving, door onervaren artsen. Artsen amputeerden soms ledematen van gevangenen als gevolg van verwondingen die ze opliepen door voortdurend geboeid te zijn.

Een van de klokkenluiders had het ook over geblinddoekte gevangenen die rechtop moesten zitten en niet mochten praten. Wie de regels brak, werd in elkaar geslagen, klinkt het. De gevangenen werden gefolterd, in mindere mate om informatie te krijgen, maar vooral uit “wraak” voor de aanval van Hamas, aldus een van de klokkenluiders ook. 

LEES OOK. Israël laat 150 Palestijnse gevangenen vrij: “Gefolterd tijdens hun gevangenschap”

Archiefbeeld: een vrijgelaten Palestijn wacht op behandeling in een ziekenhuis in Rafah.© AFP

VS bezorgd

“We zijn bezorgd over deze beschuldigingen en buigen ons hierover en over andere beschuldigingen van misbruik van Palestijnen in gevangenschap”, aldus woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken Vedant Patel. 

De VS hebben Israël laten weten dat ze verplicht zijn om beschuldigingen rond schendingen van het internationaal humanitair recht “grondig te onderzoeken”, aldus Patel. 

LEES OOK. Israëlische klokkenluiders onthullen permanent blinddoeken van gevangenen uit Gaza in schimmige detentiecentra

“We zijn altijd heel duidelijk en consequent geweest met alle landen, inclusief Israël, over het feit dat ze alle gevangenen op een menselijke manier moeten behandelen, met waardigheid en conform aan het internationaal recht.” 

Het Israëlische leger heeft verzekerd de beschuldigingen te onderzoeken. Israëlische onderzoeken naar schendingen van de mensenrechten gerapporteerd door ngo’s of de media, resulteren echter zelden in ernstige gevolgen voor het leger of de veiligheidsdiensten.

Verwondingen aan de voeten van een vrijgelaten Palestijn.© REUTERS