GEMEENTERAAD. CD&V verliest meerderheid nu oud-schepen de gemeenteraad voor bekeken houdt

Nieuwerkerken
Meerderheid: CD&V (9)Oppositie: GBL (4), Vooruit (3), NVA (1)

Meerderheid: CD&V, dat in Nieuwerkerken bestuurt met een krappe meerderheid van negen zetels op een totaal van zeventien, lijkt die meerderheid in de praktijk kwijt. Voor de tweede keer op rij was raadslid en gewezen schepen Luc Vaes niet aanwezig. Vaes, die de voorbije maanden herhaaldelijk de burgemeester en huidige schepenen – partijgenoten nota bene – het vuur aan de schenen legde, geeft er immers de brui aan. Hij komt niet meer naar de gemeenteraad, maar stapt niet officieel op. Dat betekent dat CD&V voorlopig geen vervanger kan aanduiden. Maar omdat de oppositie alle agendapunten mee goedkeurde, kwam CD&V nooit in de problemen. Bovendien trekt oppositiepartij GBL later dit jaar in kartel met CD&V naar de kiezer.

Wooninbreiding: Op advies van de dienst ruimtelijke ordening werd een wegtracé in een wooninbreidingsgebied in Kozen geweigerd. Bij de bespreking van dat punt verliet burgemeester Deferm (CD&V) de raad. “Ook al is dat niet nodig, ik doe het toch op advies van de dienst ruimtelijke ordening. Dit punt kadert in een groter verhaal en in de toekomst zou ik wel betrokken partij kunnen worden”, zo motiveerde Deferm zijn beslissing.

In de praktijk gaat het om een wooninbreidingsgebied in Kozen, in de buurt van waar de burgemeester woont en recent grond bijkocht. “De grond die de burgemeester gekocht heeft, is bouwgrond”, zei raadslid Brenda Berden (GBL). “Hij heeft die dus gekocht met voorbedachten rade. Ik weet niet of dat mag. Dat is immers ooit besproken in het schepencollege toen ik daar nog deel van uitmaakte.” “Dat is wooninbreidingsgebied en iedereen is verondersteld dat te weten”, zo verdedigde schepen Rohnny Schreurs (CD&V) zijn burgemeester. “Daar is op zich niks mis mee. Ook de verkoper zou dat moeten geweten hebben.”

Riolering: “We gaan op vraag van Fluvius de procedure voor de aanleg van nieuwe riolering op de Dries en de Kerkstraat versneld in gang te steken”, zo kondigde schepen Rohnny Schreurs aan. “Hoeveel gaat dit kosten?” wilde raadslid Marie-Rose Schops (NVA) weten. “Dat moet nog duidelijk worden. We tekenen vandaag alleen een samenwerkingsovereenkomst en Fluvius gaat die uitvoeren. Het gaat hier over zowel de kleine als de grote Dries als het laatste stuk van de Kerkstraat tot aan de Diestersteenweg. Fluvius breekt dan de helft van het wegdek op om gescheiden riolering aan te leggen. Wij springen als gemeente mee op de kar om het hele wegdek te vervangen en ook een fietspad aan te leggen”, zo besloot schepen Schreurs. (len)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer