© Isosport

Club Brugge en Union delen de punten, Anderlecht is de lachende derde in de titelstrijd

Club Brugge kan zondag geen kampioen spelen op Anderlecht. Het verloor punten tegen Union na een nagelbijter (2-2). Profiteert RSCA optimaal?

Pieter-Jan Calcoen

Zouden Wouter Vandenhaute, Jesper Fredberg en Brian Riemer een fles champagne ontkurkt hebben? Wat u hieronder leest, was perfect voor Anderlecht.

Er is keer op keer veel te doen om het (gebrek aan) voetbal van Anderlecht – en terecht –, maar wat Club en Union voor de pauze brachten, was evenzeer matig te noemen. Het vlotte niet - beukje hier, misverstand daar, foute inspeelpass ginder. Het was zoals wij onze eitjes het liefste hebben: in de kluts.

De enige die de dans – nu ja, slecht woord, in deze, want sierlijk was het collectief geenszins – kon ontspringen, was Hans Vanaken. Good old Hans Vanaken. Telkens als de Limburger in beeld komt, doet hij iets goeds. Hij stuurde Thiago in het straatje, maar die gebruikte zijn foute been. Vanakens eigen kopbal ging naast.

Hans Vanaken heeft twee keer de Gouden Schoen gewonnen. Wat hij doet, lijkt haast normaal – we zijn eraan gewend. Maar dat is fout: Vanaken is een geniale middenvelder in zijn eenvoud. Simpel voetballen is het moeilijkste wat er is. Vanaken beheerst die kunst.

De tweede helft was nauwelijks begonnen of we hadden al meer te zien gekregen dan in de eerste 45 minuten samen. De ingevallen Skov Olsen liet Henok Teklab los op de linkerflank, waar de Duitser met Eritrese roots naar zijn rechter ging en los in de winkelhaak mikte (0-1). Een geweldige goal.

© BELGA

Het zou nu simpel zijn om Skov Olsen af te vallen. Het is waar: Skov Olsen is geen stabiele voetballer. Niet op en niet naast het veld. Te pas en te onpas is de Deen onbeschikbaar, omdat hij ergens pijn heeft, en áls hij speelt, neemt hij het niet altijd even nauw met zijn defensieve taken – zie ook bij de 0-1. Maar langs de andere kant is Skov OIsen als aanvaller bijzonder getalenteerd en efficiënt.

Bij 0-1 kneep Skov Olsen slim naar binnen, Jutglà bediende hem perfect. Anthony Moris liet een klein gaatje: bingo (1-1).

© Isosport

Blessure Thiago

Beweerd wordt dat Skov Olsen een moeilijke jongen is. Er zal iets van aan zijn, en zelf hebben we ook weleens willen merken dat hij geen zonnetje is, maar binnen de kleedkamer zijn er maar weinigen die het rugnummer zeven niet kunnen luchten. Niet vergeten dat hij ook voor de winstpremies zorgt met zijn klasse. Wat er ook van zij: je hebt Skov Olsen liever in jouw ploeg dan in die van de tegenstander. Wat is hij goed…

Na 67 minuten lukte Skov Olsen ei zo na de 2-1. Met zijn rechter trapte hij vanuit een schuine hoek tegen de paal.

Het is nauwelijks te vatten dat Skov Olsen vijf dagen geleden niet fit was om tegen Fiorentina te spelen en nu zo een impact had. Je kunt je de vraag stellen of Club met de Scandinaviër wel de finale had kunnen bereiken. Wij denken van niet, Fiorentina was te goed, maar het had wel een verschil gemaakt.

Nicky Hayen was bij de achterstand met vier aanvallers gaan spelen. Naast Skov Olsen stonden ook Thiago, Jutglà en Nusa tussen de lijnen. Het toont aan hoe hard de Bruggelingen wilden wínnen – zij gaan vol voor de titel. Had Thiago zich niet geblesseerd, Hayen had die vier gewoon laten staan, vermoeden wij.

Ook met drie echte spitsen ging Club op zoek naar de 2-1. Het vond die ook. Wie anders dan Skov Olsen zette zijn linker kattenpootje tegen de bal, Moris was verrast en kon geen redding brengen. Andreas Skov Olsen: niet erbij tegen Fiorentina, de pineut bij de 0-1 een vervolgens twee treffers. Straf.

© Isosport

Het ganse stadion scandeerde zijn naam. Als de mensen al boos waren op Skov Olsen, dan was dat plotsklaps vergeten. Geef hen eens ongelijk.

Alweer Machida

We raden Club om voor Skov Olsen een week vrijaf te geven en zijn bed in de living te zetten, zodat hij zeker zijn voet niet kan omslaan op training of van de trap kan vallen. Deze speler is onmisbaar als blauw-zwart komende zondag in het Lotto Park Anderlecht opzij wil zetten. En dat zal moeten…

Want Union maakte zowaar de 2-2. Op hoekschop klom Machida hoger dan Odoi. Machida scoort op de belangrijke momenten. Het was zo in de halve finale van de beker en afgelopen donderdag op de Heizel, nu dus ook op Olympia, waar hij Union een reddingsboei toewierp.

© BELGA

Amoura had de 2-3 aan de voet. Hij kwam oog in oog te staan met Mignolet, maar mikte overhaast naast. Een dure misser.

De spanning was niet te harden. Er was bijzonder veel ruimte. Vooral Union kwam nog een paar keer gevaarlijk opzetten. Ook Skov Olsen had de 3-2 moeten maken, maar het ontbrak hem ineens aan efficiëntie die hij voorheen wel getoond had. Het bleef zo 2-2.

Bij Royal Sporting Club Anderlecht zagen ze het graag gebeuren. Met nog twee matchen te gaan staat het eerste. In pole position voor de titel, heet dat dan.

Anderlecht-Club Brugge, zondag om 18.30 uur. U kijkt toch ook?

MEER OVER Jupiler Pro League

Aangeboden door onze partners

MEER OVER VOETBAL