© Vum

Geen plaats in gesloten instelling: twee gevaarlijke delinquenten worden noodgedwongen vrijgelaten

Het parket van Antwerpen heeft in enkele weken twee jonge delinquenten moeten vrijlaten omdat er geen plaats meer is in de gesloten gemeenschapsinstelling van Everberg. Nochtans gaat het om “jongeren die verdacht worden van ernstige feiten, strafbaar met opsluiting van vijf jaar of meer”.

Kristof Simoens

Ten einde raad lijken ze wel bij het parket van de procureur des Konings in Antwerpen, nu ze twee keer in nog geen twee weken een jonge delinquent hebben moeten laten gaan omdat er geen plaats was in de gesloten gemeenschapsinstelling in Everberg.

“Vanuit maatschappelijk oogpunt valt niet meer te verantwoorden dat jongeren die verdacht worden van zeer ernstige feiten en van wie jeugdrechters oordelen dat ze thuishoren in een gesloten setting, toevertrouwd moeten worden aan de straat. En dat vanwege plaatsgebrek”, waarschuwt het parket.

En het zijn geen onschuldige straatjochies die zo de dans ontspringen. Het gaat om “jongeren die verdacht worden van ernstige feiten, strafbaar met opsluiting van vijf jaar of meer”. “Jongeren die diefstal met geweld pleegden, schuldig zijn aan verkrachting, afpersing, handel en bezit van verdovende middelen in vereniging… Jongeren die al een lang traject binnen de jeugdhulpverlening achter de rug hebben”, onderstreept het Antwerpse parket.

Werken gestart voor extra capaciteit

Het kabinet van justitieminister Koen Geens (CD&V) wilde niet reageren omdat dit “geen bevoegdheid van minister Geens” is, maar van Vlaanderen. Geens’ partijgenoot, Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen, reageerde zaterdag in De Ochtend op Radio 1. “De laatste 10 jaar is de capaciteit in onze gemeenschapsinstellingen met bijna 100 plaatsen toegenomen. Er is ook een gemengde commissie van ambtenaren en magistraten die de toegang daartoe regelt. En op dit moment zijn de bouwwerken gestart in Everberg om de capaciteit opnieuw te vergroten”, aldus Vandeurzen bij Radio 1. “Dat betekent dat in 2019 er al een stukje capaciteit zal bijkomen. Maar eigenlijk is het bedoeling om de capaciteit in Everberg op een aantal jaren tijd te verdubbelen. We gaan dan tot ongeveer 80 plaatsen in Everberg.”

Vrijlating 1: Drugsdealer betrapt op nieuwe diefstal

“Een 17-jarige jongen werd voorgeleid op 13 maart 2018 voor feiten van handel en bezit van verdovende middelen in vereniging. Hij werd door de jeugdrechter toevertrouwd aan Everberg, maar door plaatsgebrek bleek die beslissing onuitvoerbaar. Noodgedwongen moest de betrokken jongere opnieuw naar huis en diende hij zich aan te bieden op 19 maart, in de hoop dat er dan wel plaats zou zijn.”

“Op 18 maart, nog tijdens zijn onuitvoerbaar verblijf in Everberg, werd de jongere op heterdaad betrapt bij een diefstal met braak. De jeugdrechter besliste opnieuw dat de minderjarige in Everberg hoorde, waar hij pas op 20 maart terechtkon, na een nieuwe onuitvoerbare beschikking van de jeugdrechter en een extra nacht in de cel.”

Vrijlating 2: Gewapende overvaller van 17 kan hervallen

“Op 22 maart 2018 werd een 17-jarige jongere op verdenking van een gewapende overval op een apotheek voor de jeugdrechter geleid. Die besliste om hem toe te vertrouwen aan Everberg, maar alweer was er geen plaats en bleek de beschikking van de jeugdrechter onuitvoerbaar. De jongere bracht een extra nacht door in de cel, maar vandaag kregen jeugdrechter en parket opnieuw de melding dat er geen plaats is in de gesloten instelling. Het parket Antwerpen zag zich dan ook wettelijk verplicht de minderjarige in vrijheid te stellen, hoewel de kans op recidive en onttrekking bij deze jongere bijzonder groot is.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER