Poëtische wandelroute in De Averegten is compleet

Nu de laatste Parkdichters zondag hun werken onthulden, heeft provinciaal groendomein de Averegten in Hallaar (Heist-op-den-Berg) er voortaan een volwaardige poëtische wandelroute bij.

kvro

De gemeente, de provincie en enkele partners startten begin dit jaar al met het project ‘Parkdichters in de Averegten’. Ze gingen op zoek naar twaalf gedichten om een poëtisch wandeling in de Averegten mee vorm te geven. De eerste drie dichters, Francis De Preter, Begga Mariën en J’o Van Dessel, stelden in januari hun werken al voor. In de lente wonnen Anna Janssens en Birthe Verscuren een gedichtenwedstrijd voor jongeren. Ook een klassieker van poëet Hans Andreus kreeg toen een plaats.

In de zomer werden nog eens drie gedichten van nationale talenten Elvis Peeters, Lies Van Gasse en Peter Mangel Schots aangebracht. Met de onthulling van de werken van Jeanine Vaes, Hilde Bouwen en Rita Claessens is de route sinds zondag compleet. Hun werken werden door de jury, met vertegenwoordigers van de Bib, de Averegten en boekhandel Het Voorwoord, uitgekozen uit 125 inzendingen.

De Heistse Jeanine Vaes (57) was alvast aangenaam verrast met haar selectie. De voltijds bediende beschouwt zichzelf niet als een dichteres pur sang. Als moeder van twee en oma van drie kruipt ze vooral privé wel eens in haar pen. Ze schreef dan ook ‘geen gedicht’. “Een gedicht moet je niet woord voor woord begrijpen om er van te houden”, zegt ze. “Dezelfde woorden kunnen elke lezer of luisteraar op een andere manier beroeren. Zo is dat ook met de natuur: ook al snap je er geen jota van, toch kan je er van houden. Het is een gedicht op zich, maar ik ben geen poëet. Daarom schreef ik ‘geen gedicht’. Ik heb geluk dat mijn eenvoudige woorden de jury konden bekoren. Daar ben ik hen erg dankbaar voor.”

De twaalf gedichten werden gedrukt op panelen in de vorm van boombladen en -vruchten. De wandelroute is in totaal zo’n vier kilometer lang. Gedeputeerde voor Toerisme en Recreatie- en Groengebieden Jan De Haes (N-VA) en Heists Toerismeschepen Carl Verelst (CD&V) zijn enthousiast over het project. “Binnen een aantal jaar kunnen we weer een nieuwe reeks gedichten uitzoeken”, stelt Verelst.