Direct naar artikelinhoud
Concerttips

Deze concerten mag u deze week niet missen

Caballero & JeanJass, hier met Roméo Elvis op Dour, spelen later deze week in de AB.Beeld Illias Teirlinck

U wil deze week een stapje in de wereld zetten? De muziekredactie van De Morgen helpt u graag op weg.

1. Baloji

Als u Baloji door een zoekmachine jaagt zijn Starflam, Luik, Congo en Bono de vaakst voorkomende trefwoorden. Dat zegt vooral veel over het verleden van het Belgisch-Congolese talent. Anno 2018 goochelt Baloji met traditionele Afrikaanse muziek, hiphop, soul, funk, jazz en pop. In NTGent gooit hij zijn nieuwste worp 137 Avenue Kaniama voor de leeuwen. Stilstaan is geen optie, dit concert missen evenmin.

Lees hier een interview met Baloji.

Op 28/3 in NTGent, Gent.

2. Piano Days met o.a. Julien Marchel

Na dagen zonder vlees kijken wij vooral uit naar dagen met piano in Cultuurcentrum Hasselt. CCHA volgt het voorbeeld van Nils Frahm die het concept Piano Day uit de grond stampte. Op de 88ste dag van het jaar – het aantal toetsen van de piano – viert Frahm traditiegetrouw zijn instrument en Cultuurcentrum Hasselt viert voor het tweede jaar mee. Op het programma staan onder meer Julien Marchal, Joep Beving, Wouter Dewit en Michel Bisceglia. Ga dat horen, laat u betoveren.

Lees hier de recensie van Still van Wouter Dewit.

Van 28 tot 31/3 op diverse locaties in Hasselt. pianodays.be

3. TheColorGrey

Bruxelles vie, maar ook Antwerpen levert aan de lopende band raptalent af. Vooral Darrell Cole, Blackwave. en TheColorGrey gooien al langer hoge ogen, en die laatste blijft niet bij de pakken zitten. Grey brengt in april nieuw werk uit dat hij in Trix zal voorstellen. Dat katapulteert ons even terug naar zijn show in de AB vorig jaar, toen collega Sasha Van der Speeten het volgende noteerde: “Er is in ons land niemand zoals TheColorGrey: een rapper die ook nog eens geweldig zingt, die slalomt tussen Drake en The Roots, die zelf zijn beats fabriceert.” Reikhalzen!

Lees hier ons interview met TheColorGrey en Darrell Cole.

Op 29/3 in Trix, Antwerpen, op 5/4 in Vooruit, Gent en 7/4 in Botanique, Brussel.

4. Listen! Festival

Derde keer, beste keer. Listen! Festival slaat opnieuw zijn tenten op in Brussel. Aan het concept is niets veranderd: elektronica en innovatie staan centraal en worden aan de man gebracht door middel van workshops, conferenties, radio-uitzendingen en – u gelooft het nooit – muziek. En vooral van het muzikale menu – met de aanwezigheid van o.a. John Talabot, Bicep, MHYSA en Lefto – beginnen wij spontaan beginnen te likkebaarden.

Van 29/3 tot 1/4 op diverse locaties in Brussel. listenfestival.be

5. BCUC

Voltijds talentenspotter Gilles Peterson is fan, en u straks ook. BCUC – kort voor Bantu Continua Uhuru Consciousness – komt uit Zuid-Afrika en verscheen vorige zomer tijdens Esperanzah op onze radar. Het zevental uit Johannesburg maakt africangungungu, een moeilijk uitspreekbare term voor afrofunk die op de heupen werkt. Hoe dat exact klinkt, hoort u hieronder. Maar geloof ons: live is BCUC pas écht sterk.

Op 28/3 in Botanique, Brussel.

6. The Spectors

Als Marieke Hutsebaut uit Los Angeles en niet uit Blankenberge kwam, zou ze de Dum Dum Girls kunnen aanvoeren. Met haar band The Spectors rammelt Hutsebaut namelijk in de hoek waar ook Slowdive, Crocodiles en Dum Dum Girls rammelen. The Spectors stellen deze week hun nieuwe album Ooh Aah Aah voor in Leuven en Kortrijk – als de nieuwe muziek de kreet van de albumtitel oproept, komen die releaseshows helemaal goed.

Op 29/3 in Café Commerce, Leuven en 31/3 in Den Trap, Kortrijk.

7. Leonore

Chloë Nols, alias Leonore, opent na enkele stille jaren opnieuw de deuren van haar droomfabriek. Op het gloednieuwe Sub Rosa hult Nols’ zeemzoete keelgeluid zich in een lentejas van dromerige riffs, dansende ritmes en zwoele baslijnen. Voer voor de fans van droompop in de lijn van Daughter en Sóley.

Op 29/3 in De Pianofabriek, Brussel.

8. Caballero & JeanJass

JJ, Caba, c'est la base / JJ, Caba, c'est la base! In Brussel, Wallonië en Frankrijk spelen Caballero & JeanJass – de Kwik en Flupke van de Belgische rapscene – zich met Roméo Elvis in de harten van de hiphopfans. In de AB zet de tandem een kers op de taart die ze al enkele jaren zijn aan het perfectioneren. Voor wie van moshpits en vlammende woordspuwers houdt is deze show van Caballero & JeanJass een absolute aanrader.

Lees hier een reportage met Caballero & JeanJass in Parijs.

Op 31/3 in de AB, Brussel.

9. Wiegedood & Newmoon

Hard, harder, hardst: Wiegedood en Newmoon bouwen in Muziekodroom een geluidsmuur om loeihard tegen te zeggen. Die eerste band is gespecialiseerd in black metal en doet niet liever dan u van uw sokken blazen, Newmoon is de onuitputtelijke shoegazegroep die van trommelvliezen torpederen zijn hoofddoel heeft gemaakt. Het is geen overbodige luxe om oordoppen mee te brengen.

Op 28/3 in Muziekodroom, Hasselt.

10. Magic Island & Sean Nicolas Savage

In afwachting van het vernieuwde KultuurKaffee trekt de Brusselse muziekclub onder de naam BANG! door onze hoofdstad. Curatoren Tina Herbots en Laurens Mariën brachten vorige week Dean Blunt naar de Beursschouwburg en halen dinsdag Magic Island en Sean Nicholas Savage naar C12. Beiden trakteren met dromerige elektronica met het ene been in de psychedelica en het andere in de indiepop.

Op 27/3 in C12, Brussel.