© ram

Nieuwe schapenrassen bij hoeve-ijs Vaneleke: “Het zijn eigenlijk meer sierschapen”

Bij hoeve-ijs Vaneleke in de Witte Keiweg was het maandag de jaarlijkse lammetjesdag. Bezoekers konden ook kennismaken met enkele nieuwe schapenrassen.

De lammetjesdag is de afsluiter van het winterseizoen. Kinderen krijgen de mogelijkheid om te helpen met het voederen van de lammeren en kunnen ook samen met de jonge dieren op de foto. Het roomijs, de yoghurt en platte kaas van Vaneleke worden gemaakt met melk van de eigen schapen.

“We hebben vijfentwintig melkschapen”, vertelt Koen Huybrechts. “Sinds kort hebben we ook enkele nieuwe soorten. Dat zijn eigenlijk meer sierschapen. In totaal staan er acht verschillende rassen in onze weien. Het merinosschaap is een van de bekendste en meest voorkomende schapenrassen ter wereld. De dieren worden geprezen voor de kwaliteit van de wol. Het Blackfaceschaap uit Schotland is het meest voorkomende ras van gedomesticeerde schapen in het Verenigd Koninkrijk. De Jacob is een ander Brits gedomesticeerd ras. Vorige week is daarvan het eerste rammetje bij ons geboren. Verder hebben we nog baggerbonte schapen.”

Koffiebonen

Vaneleke opende op 13 mei 2014 de deuren. Het vijfjarig bestaan wordt gevierd met opendeurdagen, de eerste twee weekends van mei en een wedstrijd. “De opendeurweekends vinden plaats in de Week van korte keten”, zegt Nele Bellens. “12 mei is de dag voor het vijfjarig bestaan. Dan vinden er demonstraties ‘schapen scheren’ plaats. De winnaars van onze gokwedstrijd worden die dag ook bekendgemaakt. We hebben drie grote glazen gevuld met respectievelijk M&M’s, koffiebonen, en chocolade callets. Iedereen die voor 12 mei langskomt, mag raden hoeveel er in elk glas zitten. De drie personen die het dichtste bij het juiste aantal van elke smaak gokken, krijgen een doos ijs van die smaak en een geschenkbon.”

www.vaneleke.be