© Sylvain Liekens

Winkel met motorkledij sluit de deuren: “Zelfs koning Albert was klant bij ons”

Julien Van Dyck en zijn vrouw Mireille willen hun winkel met motorkledij in de Stapstraat in Emblem (Ranst) sluiten. De uitverkoop is gestart. Het paar vindt dat het tijd is om nu zelf te gaan genieten van motortochtjes.

Sylvain Liekens

MJK staat niet voor Mireille, Julien en kinderen, maar verwijst naar de Nederlandse Marie Jeanne Kremers die motorpakken op maat maakt. Het merk werd in België exclusief door Julien aangeboden in zijn Emblemse winkel die in 1989 openging. “Mijn passie is begonnen tijdens mijn legerdienst toen ik bij de militaire politie diende. Ik zag daar de Duitse bereden politie met motoren van BMW rijden en daar was ik dan jaloers op. Ik heb nooit gekoerst, maar op het racecircuit heb ik me wel kunnen uitleven. Vooral in de zijspannen of sidecars heb ik het langst gereden. Ik behaalde twee Belgische titels. We reden zo snel dat het op de duur lastig werd om nog een bakkenist te vinden. Mireille heeft die rol ook nog vervuld.”

(Lees verder onder de video)

Al vijf jaar op pensioen

De winkel in Emblem ging open in 1989. “Mensen konden hier rustig kiezen en gerust hun sleutel op de moto laten steken. Ik ben nu 70 en dus al vijf jaar op pensioen, maar ik stop niet graag. Mijn klanten vragen me voortdurend waar ze nu terecht moeten voor hun op maat gemaakte pakken. Door het internet is het wel een stuk moeilijker geworden, maar met MJK leveren we zo’n kwaliteit dat we altijd nog een verschil kunnen maken.”

Kroontje op jas

Julien leverde ook laarzen voor de Antwerpse en Brusselse bereden politie, maar zijn meest bekende klant is ongetwijfeld de toenmalige prins Albert. “Via een dealer van Honda uit Moerzeke kregen we de vraag om een jas voor de prins te leveren. Die moest bordeauxkleurig zijn en op de borst werd een kroontje gedrukt. Op een foto hebben we hem ooit zien staan met handschoenen die wij geleverd hadden.”

Wanneer de winkel definitief sluit, hangt af van de uitverkoop, maar als het zover is, wil Julien samen met Mireille tochtjes maken in Europa op hun nieuwe BMW. “Daar hebben we altijd te weinig tijd voor gehad en dat moet er nu toch eens van komen.”