© Sven Van Haezendonck

Jongeren veroveren het stadhuis: Maxine Willemsen (18) is jongste gemeenteraadslid ooit in Dijlestad

Bij de verkiezingen zondag is voor de stadslijst Vld-Groen-m+ in Mechelen een recordaantal jonge gemeenteraadsleden verkozen. Zeven onder hen zetelen straks voor het eerst. Maxine ­Willemsen (18) gaat zelfs de geschiedenis in als jongste ooit.

Sven Van Haezendonck

“Het is woensdag bevestigd dat ik het jongste gemeenteraadslid ben in de geschiedenis van Mechelen”, zegt Maxine, zelf een historica in wording. Ze studeert momenteel nog geschiedenis aan de Universiteit van Antwerpen. Met veel goesting neemt ze in januari haar mandaat op. “Ik wil er graag mee voor zorgen dat de jeugd meer een stem krijgt in onze stad. Het is belangrijk dat jongeren weten dat ze iets kunnen verwezenlijken. Bij velen leeft het gevoel dat het ‘de grote mannen’ zijn die vandaag het beleid bepalen en dat er niet naar hen wordt geluisterd. Ik ben ervan overtuigd dat dit wel zo is. Daarom is het ook goed dat er meer jeugd in de gemeenteraad zit.” Zo wil ze geregeld vergaderingen en werkgroepen opzetten om jongeren een stem te geven.

Seksuele intimidatie

Een van de zaken die ze wil aanpakken, is seksuele intimidatie op straat. “Dat is nog altijd een groot probleem in Mechelen. Daar wordt nauwelijks over gepraat en concreet wordt daar ook te weinig aan gedaan. Dat wil ik aanpakken”, stelt Maxine.

“Vrouwen die ’s avonds op stap gaan, worden nog altijd aangesproken op het feit dat ze iets korter aanhebben of dat ze hakken dragen. Dat zou niet mogen. We leven in de 21ste eeuw en toch moeten we nog altijd de gelijkheid van man en vrouw erdoor drammen. Daar wil ik wel voor strijden, net zoals voor de intimidatie van jongeren die een andere geaardheid hebben.” Maxine wist 1.073 kiezers te overtuigen.

Mats Walschaers (28): “Cultuur voor iedereen”

Na zijn masters criminologie en bedrijfskunde ging Mats Walschaers (28) aan de slag bij de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Daar werkt hij als lesgever en fondsenwerver. Voor Open Vld is hij met 1.268 bolletjes achter zijn naam een van de tien raadsleden. “Ik ben een telg van jeugdhuis ­Joko en mijn engagement naar de jeugd in onze stad blijf ik voortzetten in een eigen onderneming. Met Lunar willen wij een alternatief elektronisch muziekaanbod aanbieden. Zo was er De Koer op Maanrock. Bijgevolg wil ik vanuit de gemeenteraad vooral inzetten op een cultuuraanbod voor iedereen. Niet alleen mainstream, we moeten ook de niche durven aanspreken”, vertelt Mats. Voorts wil hij mee nadenken over nog meer innovatie in de stad, bijvoorbeeld in de kenniseconomie.

Pia Indigne (26): “Een Mechelse Zalando”

Voor m+ is Pia Indigne (26) met 1.359 voorkeurstemmen een van de twee verkozenen. Ze studeerde journalistiek, maar ondertussen heeft ze twee zaken in de binnenstad: Beans en Chili Beans. “Ik wil er mee voor zorgen dat wij de startende ondernemer beter begeleiden. Je merkt dat heel veel mensen de stap niet durven te zetten omdat ze niet weten waar te beginnen. Samen met Unizo zouden we bijvoorbeeld een startersgids kunnen maken. Daardoor kunnen wij ondernemers het gevoel geven dat ze een terugvalbasis hebben”, legt Pia uit. Een tweede ambitie is de lokale handel boosten. “Met e-commerce is het een beetje moeilijker. Mijn stoutste droom is een Mechelse ­Zalando uitsluitend met lokale handelaars die leveren via fietskoeriers”, zegt ze.

Vicky Vanmarcke (30): “Diervriendelijker beleid”

Vicky Vanmarcke (30) van Open Vld raakte gebeten door politiek als parlementair medewerker van Bart Somers. Ze heeft een master in communicatiewetenschappen en daarna volgde ze nog een opleiding interieur en meubelontwerp. “Ik ga voor een diervriendelijker beleid. Zo wil ik graag werk maken van een hondenweide in elke wijk en het versterken van de samenwerking met het dierenasiel. Het lijkt me ook een goede zaak om in te zetten op groendaken en bloemenperken, zodat we de vlinder- en bijenpopulatie een boost kunnen geven”, vertelt ze. Zo ijvert ze ook mee voor een strooiweide voor overleden dieren. Voorts wil Vicky inzetten op alternatieve woonvormen. “Zoals cohousen, kangoeroewonen en wonen boven winkels. Op die manier kunnen wij wonen betaalbaarder maken. Niet alleen voor jongeren, maar ook voor ouderen”, stelt ze. Voor Vicky stemden 1.453 Mechelaars.

Faysal El Morabet (23): “Samenleven is mijn thema”

Voor Groen zetelt straks ook Faysal El Morabet (23) in de gemeenteraad. Hij studeert handelswetenschappen. “Samenleven wordt mijn thema, samenleven tussen mensen met verschillende roots. Vooral via het cultuurbeleid wil ik dat doen, door Mechelaars samen te brengen. Tijdens de jongste Iftar op de Grote Markt heb ik vastgesteld dat je met cultuur veel mensen aanspreekt”, zegt Faysal. Als raadslid wil hij zich ook gooien voor jongerenthema’s. “Betaalbaar wonen, het uitgaansleven en het fietsbeleid zijn thema’s die mijn leeftijdsgenoten bezighouden”, vertelt de jongeman. Faysal kreeg 1.275 voorkeurstemmen.

Elisabet Okmen (24): “Naschoolse begeleiding”

Een van de verkozenen met de steun van 978 kiezers is ook Elisabet Okmen (24). De jonge liberaal studeerde economische wetenschappen en werkt als functioneel analist bij een verzekeraar. Als vrijwilliger zet ze zich ook in om jonge kinderen in de wijk Nekkerspoel naschoolse begeleiding te geven. “Dat wil ik ook blijven doen, met de focus op onderwijs. Kinderen aanmoedigen om zich in te zetten op school, ook al worden ze daar thuis niet echt toe gemotiveerd. Dat is iets dat me heel na aan het hart ligt”, vertelt Elisabet. Als het haar lukt, wil ze zulke begeleiding in de toekomst graag structureel organiseren. “Over heel Mechelen. Er is al heel wat, maar het kan altijd breder en beter”, zegt ze.

Arthur Orlians (23): “Frisse wind laten waaien”

Vanop de 23ste plaats slaagde de 23-jarige Arthur Orlians (Open Vld) erin om een zitje te veroveren in de gemeenteraad. Nu zijn studies politieke wetenschappen en fiscaal recht er op zitten, gaat hij tegelijk ook op zoek naar een job. “Ik wil echt een frisse wind laten waaien in de gemeenteraad. Ik hoop dat we daarbij over de partijgrenzen heen kunnen werken. Als de oppositie een goed voorstel brengt, moeten wij daarvoor gaan. We moeten op een nieuwe manier aan politiek doen”, stelt Arthur, die 1.284 voorkeurstemmen behaalde. Daarnaast wil hij zich inzetten voor mantelzorg. “Ik ben zelf mantelzorger van mijn moeder. Vaak hebben die mensen recht op hulp, maar vaak weten ze het niet en moeten ze er zelf naar vragen. Ze worden van instantie naar instantie gestuurd. Dat kan beter.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER