Schiphol Group koopt stikstofrechten voor vliegveld bij Rotterdam

Nieuws
Luchthavenexploitant Schiphol Group heeft stikstofrechten van twee boerenbedrijven in Zuid-Holland gekocht voor vliegveld Rotterdam The Hague Airport. Dat bevestigt een woordvoerder na een bericht van de Volkskrant. Het vliegveld bij Rotterdam heeft een natuurvergunning nodig en moet daarvoor voldoende rechten hebben om stikstof uit te stoten.
anp
vrijdag 19 april 2024 om 09:39
Afbeelding
beeld anp

De inschatting is dat Rotterdam The Hague airport de stikstofrechten niet nodig heeft. Toch wil Schiphol Group ze achter de hand houden voor het geval dat de ruimte om stikstof uit te stoten voor het vliegveld toch te beperkt is. Mochten de stikstofrechten niet nodig zijn, dan komen ze volgens de Schiphol-woordvoerder "ten goede aan de provincie". Dat betekent dat de rechten niet worden overgenomen door een ander bedrijf en de stikstof niet in de natuur komt.

Eerder kocht het luchthavenbedrijf voor ongeveer 25 miljoen euro stikstofrechten op van boerenbedrijven om een natuurvergunning voor luchthaven Schiphol veilig te stellen. Dat leidde tot kritiek, onder andere van Kamerleden die dit vonden botsen met de uitkoopplannen die het kabinet zelf had om de stikstofuitstoot omlaag te krijgen ten behoeve van de natuur. Boeren willen liever dat de stikstofrechten ten goede komen aan de landbouw.

"We herkennen het sentiment. Tegelijkertijd is dit conform bestaande wet- en regelgeving, dus het mag en het kan", zegt een woordvoerder. "Maar we begrijpen ook dat we dit als groter bedrijf misschien gemakkelijker kunnen doen dan een kleiner boerenbedrijf." Schiphol Group maakt niet bekend hoeveel is betaald voor de stikstofrechten in Zuid-Holland.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

President Israël hekelt 'antisemitisme' op universiteiten VS

De Israëlische president Isaac Herzog heeft ontstemd gereageerd op de pro-Palestijnse protesten op Amerikaanse universiteiten. 'We moeten vol afschuw toezien hoe de gruweldaden van 7 oktober tegen Israël worden gevierd en goedgepraat', stelde het staatshoofd in een verklaring.

Afbeelding

Miljardenverlies Moderna door wegvallen vraag naar coronaprikken

Het Amerikaanse biotechnologiebedrijf Moderna heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een miljardenverlies geleden, omdat er nauwelijks nog vraag is naar zijn coronavaccins.

Afbeelding

Man aangeklaagd voor moord na aanval met zwaard in Londen

Een man is aangeklaagd voor onder meer moord na een aanval met een zwaard in Londen, waarbij een 14-jarige jongen om het leven kwam. De 36-jarige verdachte verscheen donderdag voor het eerst voor de rechtbank. Die bepaalde dat de man voorlopig blijft vastzitten.

Afbeelding

Meest vervuilende bestelauto's na 1 januari geweerd in Rotterdam

Vanaf 1 januari 2025 is het voor bestelvoertuigen die niet in de hoogste emissieklassen Euro 5 of 6 zitten, niet meer mogelijk om grote delen van Rotterdam aan te doen. In de jaren daarna gaan in stappen ook Euro 5 en Euro 6 in de ban.

Afbeelding

Bezwaren op Erasmus Universiteit tegen genderneutrale wc's

De universiteitsraad van de Erasmus Universiteit in Rotterdam, die medewerkers en studenten vertegenwoordigt, heeft een voorstel ingediend om genderneutrale wc's in aantal te halveren en op andere plekken te plaatsen.

Afbeelding

Campari neemt Frans cognacmerk Courvoisier over

Het Italiaanse sterkedrankenconcern Campari heeft het Franse cognacmerk Courvoisier overgenomen. Het is de grootste overname in de geschiedenis van Campari, ook bekend van drankmerken als Aperol en Grand Marnier. Het bedrijf legde zo'n 1,1 miljard euro voor het merk neer.