AEX in het rood door oplopende spanningen Midden-Oosten

Nieuws
De AEX-index op het Damrak ging vrijdag omlaag door de oplopende spanningen in het Midden-Oosten. De beurshandel was de hele week al nerveus na de Iraanse aanval met drones en raketten op Israël afgelopen weekend, die grotendeels werd afgeslagen. Israël dreigde daarop terug te zullen slaan en heeft naar verluidt in de nacht van donderdag op vrijdag raketten gelanceerd die een onbekend doel in Iran hebben geraakt.
anp
vrijdag 19 april 2024 om 09:15
Afbeelding
beeld anp

Israël heeft officieel nog niet gereageerd op de mogelijke aanval, die van een beperkte omvang lijkt te zijn. Het Iraanse persagentschap Fars berichtte over drie explosies nabij de stad Isfahan, in het centrum van Iran. Nabij Isfahan bevinden zich nucleaire installaties. Volgens het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) is er geen schade aan de nucleaire faciliteiten in Iran.

De AEX noteerde in de ochtendhandel 0,6 procent lager op 859,84 punten. De hoofdindex koerst daarmee af op een weekverlies van zo'n 2,8 procent. De MidKap zakte 0,8 procent tot 919,11 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs daalden tot 1,1 procent.

Goud en olie

Door de vrees voor een verdere escalatie van het conflict in het Midden-Oosten zochten beleggers veiligere havens op zoals goud. De goudprijs keerde even terug naar het recordniveau van meer dan 2400 dollar per troy ounce (31,1 gram), maar viel daarna weer terug tot onder dat niveau.

De olieprijzen schoten aanvankelijk 3 procent omhoog na de eerste berichten over de aanval op Iran, maar liepen snel weer wat terug. Een vat Amerikaanse olie werd 1,2 procent duurder op 83,70 dollar en Brentolie kostte 1 procent meer op 87,96 dollar per vat. De euro was 1,0644 dollar waard, tegen 1,0660 dollar een dag eerder.

Chipbedrijven

De chipbedrijven gingen verder omlaag. In Taipei kelderde TSMC 6,7 procent, ondanks beter dan verwachte cijfers van de Taiwanese chipproducent. TSMC profiteerde van de sterke vraag naar AI-chips, maar verlaagde zijn groeiverwachtingen voor de chipmarkt door de aanhoudende zwakke vraag naar chips voor smartphones en computers. TSMC is een belangrijke klant van chipmachinemaker ASML, die eerder deze week met een tegenvallend kwartaalbericht kwam. ASML verloor 1,1 procent en branchegenoten ASMI en Besi zakten rond de 2 procent.

In de MidKap zakte Air France-KLM dik 2 procent. KLM zou vrijdag weer dagelijks naar Tel Aviv gaan vliegen, maar schortte de vluchten naar de Israëlische stad op tot en met maandag. WDP klom ruim 2 procent. Het vastgoedbedrijf zag de winst in het eerste kwartaal sterk stijgen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Tienduizenden zorgmedewerkers leggen werk straks neer, zegt NU'91

Tienduizenden zorgmedewerkers leggen donderdag om 14.00 uur twee minuten hun werk neer uit protest tegen geweld tegen de beroepsgroep. Dat verwachtte NU'91, een beroepsorganisatie voor mensen die in de zorg werken en initiatiefneemster van de actie, aan het einde van de ochtend.

Afbeelding

Justitie eist boete van ruim 24 miljoen euro voor PostNL België

Het Openbaar Ministerie in België heeft in een zaak tegen de Belgische tak van PostNL een boete geëist van 24,4 miljoen euro. Volgens de aanklager hebben twee onderdelen van het postbedrijf, PostNL Cargo en PostNL Pakketten, enkele jaren op een onwettige manier personeel van de..

Afbeelding

Kremlin ontkent inzet chemische wapens in Oekraïne

Het Kremlin ontkent donderdag dat Russische militairen in Oekraïne chemische wapens gebruiken. De Verenigde Staten hadden die beschuldiging een dag eerder geuit en zeiden dat Rusland daarmee het Verdrag Chemische Wapens (CWC) had geschonden.

Afbeelding

Japan bevestigt botsing tussen neergestorte legerhelikopters

De twee Japanse legerhelikopters die vorige maand neerstortten, kwamen met elkaar in botsing. De Japanse autoriteiten bevestigen dit donderdag na analyse van de vluchtgegevens.

Afbeelding

Voor onder meer KLM en Air France dreigt boete om 'groenwassen'

Onder meer KLM en zustermaatschappij Air France hebben een brief ontvangen van de Europese toezichthouders met een dreigende boete voor 'groenwassen'. Dat hebben de maatschappijen bevestigd na berichtgeving van de Belgische omroep RTBF.

Afbeelding

VodafoneZiggo hoopt met voetbalrechten meer klanten te behouden

VodafoneZiggo hoopt met het verwerven van de uitzendrechten van de UEFA-voetbalwedstrijden vanaf het najaar meer klanten met een vaste aansluiting aan zich te kunnen binden. Het telecombedrijf raakte de laatste tijd opnieuw veel van deze klanten kwijt.