© WOAD

Dj Coone overtuigt jongeren om diploma te halen

Steeds meer jongeren verlaten de middelbare school zonder diploma. Geen goed idee, vindt de Turnhoutse dj Coone. Aan de leerlingen van de Talentenschool, waar hij zelf zijn middelbaar en hoger diploma haalde, legt hij uit waarom.

Wouter Adriaensen

800.000 volgers op Facebook, ­videoclips die vijf miljoen keer bekeken zijn op YouTube, dit jaar op het hoofdpodium van ­Tomorrowland… “Geen wonder dat jongeren meer opkijken naar zo’n wereldberoemde dj dan naar iemand van 60 jaar zoals ik”, zegt leraar Johan Corteville. Nochtans zette hij, toen nog onwetend, dj Coone mee op weg naar het succes. “Hij volgde digitale media en was toen al sterk geïnteresseerd in beeldbewerking. Ik gaf hem Photoshop, dan hoor ik hem nu graag vertellen dat hij dat vandaag nog heel veel gebruikt.”

Plan B

Koen Bauweraerts, zoals Coone in het echte leven heet, keerde met veel plezier terug naar zijn voormalige school. “Er is geen enkele dag geweest dat ik hier niet graag kwam. Natuurlijk kan ik me voorstellen dat jongeren school saai vinden, dat is het soms ook. Maar je moet gaan voor je passie, of dat nu koken is, of auto’s repareren, whatever. Als dat niet goed uitpakt, is een diploma belangrijk als plan B. Het is een cliché, maar als je stopt met school, heb je ­letterlijk niks.”

Een boodschap die ook de overheid al een aantal jaar vruchteloos probeert te verspreiden onder jongeren, die in het onderwijs steeds vaker afhaken voor de finish. “Als iemand als Coone, die toch heel beroemd is in de hardstylescene, zoiets vertelt, heeft dat meer invloed”, vinden Laure, Maythé, Gilles, Frauke en Inge. De zesdejaars hebben net een fotoshoot met Coone achter de rug. “We wisten niet dat hij hier op school heeft gezeten. Ons lijkt het in elk geval het verstandigst om gewoon ons diploma te halen.”

Het nadeel van het inschakelen van een populaire social influencer voor het verspreiden van je boodschap: ook het nieuws van zijn aanwezigheid verspreidde zich als een lopend vuurtje. “We hadden besloten het bezoek van Coone intern te houden, daarom hebben we bezoekers weggestuurd”, aldus leerkracht Danny Vermeijen. “Maar tijdens de opendeurdag komende zondag zijn er elk uur een paar gehandtekende cd’s en posters beschikbaar voor het grote publiek. Coone tekende ook de unieke poster die speciaal voor vandaag werd gemaakt. Die krijgt een nieuwe eigenaar via een wedstrijd op school.”

Na het begroeten van enkele ex-leerkrachten en de fotoshoot maakt Coone tijd vrij voor een presentatie en beantwoordt hij vragen van de leerlingen. “Meer dan tien jaar nadat ik deze school heb verlaten, maak ik nog elke week gebruik van wat ik tijdens mijn studies geleerd heb. Facebook en Instagram beheer ik zelf, mijn tourschema’s maak ik zelf op. Ik heb een goed oog voor design, bijvoorbeeld van posters en platenhoezen, dat ik ontwikkeld heb tijdens mijn opleiding.”

“Coone is een ondernemende artiest die als eerste durft te zeggen tegen jongeren dat een diploma halen wel cool is”, zegt Danny ­Vermeijen. Op de Talentenschool wordt er alles aan gedaan om jongeren aan boord te houden. “Talent is hier geen loos begrip. De eerste maanden kunnen onze leerlingen nog van richting veranderen. Voor Koen werkten we een soort topsportstatuut uit, zodat hij kon gaan draaien in het buitenland toen hij zijn bachelor deed.”

Trip To Tomorrow

De terugkeer van Coone naar zijn vroegere school werd door een videoteam vastgelegd. “Als enige dj heb ik op alle edities van Tomorrowland gestaan, het beste festival ter wereld. In juli mag ik als eerste hardstyle-dj draaien op het hoofdpodium, een big deal voor mijn carrière. Dat leg ik vast in Trip To Tomorrow, een documentaire waarvan maandelijks een aflevering verschijnt op ­YouTube. Als influencer help ik graag deze leerlingen op hun eigen trip to tomorrow.”