Overdreven snelheid is nog steeds een van de hoofdoorzaken van verkeersongevallen.

6 procent van de bestuurders reed te snel en 145 rijbewijzen ingetrokken: de flitsmarathon in cijfers

Tijdens de flitsmarathon van afgelopen vrijdag reed 6 procent van de bestuurders te snel. Dat blijkt uit cijfers die de federale politie bekend heeft gemaakt. Daarnaast werden zo'n 145 rijbewijzen ingetrokken. In totaal controleerde de politie 420.706 bestuurders.

Afgelopen vrijdag werd om 6 uur in de ochtend het startschot gegeven van de 20e editie van de flitsmarathon in ons land. Gedurende 24 uur organiseerde de federale wegpolitie samen met 119 lokale politiezones extra snelheidscontroles op zo'n 753 plaatsen.

In totaal reed 6,02 procent van de bestuurders te snel en werden 145 rijbewijzen ingetrokken. Dat is bijna een status-quo met de editie van november vorig jaar: toen drukte 6,19 procent van de gecontroleerde bestuurders het gaspedaal te hard in. In april 2023 was dat nog 4,56 procent.

Bekijk: de flitsmarathon in Turnhout start in een zone 30

Videospeler inladen...

Overdreven snelheid is nog steeds een van de hoofdoorzaken van verkeersongevallen, samen met rijden onder invloed en gsm-gebruik achter stuur. Uit een studie van verkeersinstituut VIAS blijkt dat 1 op de 3 dodelijke verkeersongevallen te wijten zijn aan onaangepaste of overdreven snelheid.

Meest gelezen