© Patrick Hattori

Man betaalt taxi niet maar gaat er wel drugs mee halen

Een dertiger uit Mechelen heeft voor diefstal en weerspannigheid tegen politiemannen dertig maanden cel gekregen. Hij tekende ook verzet aan tegen 12 maanden cel die hij had gekregen voor het niet betalen van taxiritten waar hij cocaïne ging mee halen.

ldn

Abdelmalek M. verscheen aangehouden voor rechter Erika Colpin. De man zit op dit ogenblik een celstraf uit en zijn gevangenisleven krijgt nog een verlengstuk van 30 maanden.

“Uw berouw is niet geloofwaardig. De feiten zijn ernstig: het stelen van een voertuig en slagen aan politiemensen. U heeft al een zwaar strafblad en blijft maar misdrijven plegen. Van een gunstmaatregel is al lang geen sprake meer”, klonk het in het vonnis van de rechter.

Beklaagde M. blijft de misdrijven maar aan elkaar rijgen. Op 16 april van dit jaar werd hij veroordeeld tot 12 maanden effectief voor het bezit van cocaïne. “Een té zware straf. Ik heb al drie jaar in de cel gezeten. Dat is wel genoeg zeker”, verdedigde M. zich, die tegen de uitspraak verzet had aangetekend. Rechter Colpin fronste de wenkbrauwen.

“Voor u is dat misschien allemaal niet zo erg. Taxi’s bestellen om er mee van Mechelen naar Antwerpen of Brussel te rijden, om cocaïne te gaan kopen. En dan de taxirekeningen niet betalen. Dat is voor u precies allemaal de normaalste zaak van de wereld, maar dat vinden wij van niet meneer M.”, klonk het een beetje boos bij Colpin.

Beklaagde zal zich herpakken

De advocaat van M. vroeg de rechter om begrip. “Met deze straffen duw je mijn cliënt nog dieper in de put. Samen met zijn partner en nog een vroegere relatie heeft hij 11 kinderen. Hij wil daar in de toekomst zelf voor zorgen. Maar hij wil voorkomen dat zijn kinderen hem in de gevangenis moeten komen bezoeken. Dat wil hij niet. Daarom vraag ik voor mijn cliënt een werkstraf of een straf met uitstel. Meneer M. heeft alvast de intentie om zijn leven op een ander en beter spoor te zetten. Het veelvuldig verblijf in de gevangenis heeft zijn ogen geopend”, zei de advocaat.

De procureur had daar een andere mening over. “Ik vraag het verstekvonnis van 12 maanden effectief te bevestigen. Volgens mij blijft beklaagde té veel met zichzelf bezig en niet met het lot van de slachtoffers van zijn misdrijven die hij blijft opstapelen”, zei de openbare aanklager. De rechter doet op 22 oktober uitspraak.