Guido verkoopt al veertig jaar lingerie op de markt, nu heeft hij ook een eigen boek

© if

Vrijwel elke bezoeker van de Lokerse markt kent Guido De Canne. Al meer dan 40 jaar is hij er present met zijn lingeriekraam. Maar ook in het verenigingsleven en de politiek is of was hij actief. Enkele vrienden penden zijn persoonlijk verhaal neer in een boek.

Ivan Elegeert

“Iedereen kent Guido en Guido kent iedereen. Maar Guido is niet iemand van veel woorden. Hij mijdt meestal de aandacht. Daarom hebben we met onze vereniging Liberga, die door allerlei initiatieven de liberale Lokerse geschiedenis levend wil houden, beslist hem via dit boekje te huldigen voor zijn vele verdiensten voor de stad”, vertelt voorzitter Kris De Beule van Liberga die samen met auteur Lieselotte Cowie de teksten verzorgde.

Woensdagvoormiddag overhandigde burgemeester Filip Anthuenis (Open VLD) het eerste exemplaar van ‘Marktkramer in hart & nieren’ aan een duidelijk geëmotioneerde De Canne en zijn echtgenote Rita. “De markt is mijn leven. In weer en wind, maar altijd welgezind. Want dat moet als je op de markt staat”, vertelde hij.

Sinds 1995 is De Canne ook voorzitter van de marktcommissie. Die wijst de plaatsen toe, niet alleen op de wekelijkse markt maar ook op kermissen en jaarmarkten. “Niet altijd even gemakkelijk. Zo werd ik ooit eens door de uitbaatster van een viskraam achternagezeten met een vismes omdat ik haar kraam enkele meters had verschoven. Ik moest toen echt wel rennen voor mijn leven. Ook in de Stationsstraat kreeg ik ooit eens een geweer voor mijn neus omdat ik ook daar een kraam een beetje wou verplaatsen. Marktkramers zijn nogal gehecht aan hun plaatsjes”, lacht De Canne die zelf altijd ‘in de lingerie’ heeft gezeten. “Ik ben dan ook een specialist. Ik kan bij de vrouwen de juiste maat nogal snel inschatten. Het oog van de meester”, grapt hij. “Maar ik geef toe dat ik wel een ouder cliënteel aantrek. Jonge dames zijn precies sneller gegeneerd om hun ondergoed op de markt te kopen.”

De Canne heeft de wekelijkse markt zien evolueren van 100 kramen in de jaren 1970 naar 200 in de jaren 1980. “Vandaag zijn het er nog 130 en floreert de markt in Lokeren nog als een van de grootste van de regio. Lokeraars zijn trouwe marktbezoekers, er is voldoende parking in de buurt, een goede verstandhouding met het stadsbestuur en er zijn tal van acties zoals de herfst- en eindejaarsactie”, maakt hij snel nog wat reclame.

Het boekje kost 10 euro en is verkrijgbaar in Standaard Boekhandel, de krantenwinkels aan de Groentemarkt en de Kerkstraat en in het kantoor van het Liberaal Ziekenfonds.