media

’t Scheldt denkt aan stoppen na veroordeling in rechtszaak die Conner Rousseau tegen de website aanspande

Rousseau noemt de veroordeling een overwinning op het fake news.© belga

De satirische website ’t Scheldt overweegt ermee op te houden nadat ze werd veroordeeld in een rechtszaak die Vooruit-kopstuk Conner Rousseau tegen het medium was begonnen. “Dit is een overwinning op het fake news van extreemrechts”, reageert die laatste.

Christoph Meeussen
Bron: belga

Voormalig Vooruit-voorzitter Conner Rousseau liet vorig jaar via een eenzijdig verzoekschrift een aantal artikels over zijn privéleven verwijderen van de website van ‘t Scheldt. Daarna startte hij ook een rechtszaak, die nu in zijn voordeel werd uitgesproken.

De Antwerpse rechtbank van eerste aanleg veroordeelt de site tot 1 euro symbolische schadevergoeding voor aangerichte reputatieschade. Volgens het vonnis wordt ‘tScheldt veroordeeld voor ongegronde en beledigende verdachtmakingen in een artikel waarin werd gealludeerd op seksuele feiten met minderjarigen. De rechtbank wijst erop dat die klachten intussen zijn geseponeerd.

‘t Scheldt verdedigde zich door te zeggen dat het om satire ging, maar dat kon de rechter niet overtuigen. “In de kwestieuze publicaties is niets terug te vinden dat als satirische overdrijving, ironie of sarcasme kan worden gecatalogeerd”, klinkt het.

In een reactie op X spreekt de website over “opnieuw zware financiële consequenties”. Dit weekend zou de redactie samenkomen om de stopzetting te bespreken.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“Dit is een overwinning op het fake news, de leugens en de haatzaaierij van extreemrechts”, reageert Rousseau schriftelijk. “Ik zal altijd blijven strijden tegen de extremen. De uitdaging op 9 juni is groot: extremen bedreigen onze welvaart, vrijheid en veiligheid.”

Nog maar eind februari werd Gert Van Mol, de man achter ’t Scheldt, veroordeeld tot zes maanden cel met uitstel en een boete van 4.000 wegens het aanzetten tot haat of geweld jegens Zelfa Madhloum, een voormalige woordvoerster van de partij Open VLD. Van Mol ontkende de man achter ’t Scheldt te zijn, maar de rechtbank achtte dat toch bewezen.

Het gerechtelijk onderzoek bracht toen ook aan het licht dat de site mee wordt aangestuurd door Vlaams Belang.