Luister naar

Amerikaans gas is niet per se aantrekklijk

Nieuws
Moeten NAVO-landen overstappen op Amerikaans gas? Dat wil president Trump graag, maar zich daarop vastleggen is voor de afnemende landen niet zonder meer aantrekkelijk.
Peter de Waard
maandag 16 juli 2018 om 03:00

Als het aan president Donald Trump ligt, moet de Nederlandse regering als de bliksem Groningen weer laten beven of heel Flevoland volplempen met zonneparken en windmolens. Anders dreigt Nederland net als Duitsland economisch een Russische vazalstaat te worden.

Trump gaf vorige week bondskanselier Angela Merkel een veeg uit de pan. ‘Duitsland is, waar het ons om te doen is, een gevangene van Rusland, omdat het zo veel van zijn energie uit Rusland haalt. Wij moeten Duitsland beschermen, maar zij kopen hun energie daar.’ Merkel antwoordde koeltjes dat Duitsland een soeverein land is dat zijn eigen besluiten kan nemen.

Premier Rutte viel haar meteen bij. Nu de gaswinning in Groningen moet worden gestopt, zal ook Nederland gedoemd zijn in het gasbondgenootschap – een soort Warschaupact voor energie – terecht te komen.

afhankelijk van deviezen

Rusland is ook een ideale gasexporteur. Het heeft niet alleen enorme reserves. Het heeft ook een pijpleiding naar West-Europa, terwijl een tweede – de Nord Stream 2 – wordt aangelegd. Rusland levert het gas goedkoop, omdat het voor zijn deviezen afhankelijk is van olie en gas. Inmiddels verkoopt het al zo’n 180 miljard kubieke meter gas aan de NAVO-landen in Europa, waarvan 70 à 75 miljard kubieke meter aan Duitsland. Dat is weliswaar nog geen 60 à 70 procent van de gasbehoefte van Duitsland, zoals Trump met zijn gevoel voor overdrijving zei, maar inmiddels wel 40 procent. En dat loopt jaarlijks met 10 à 20 procent op.

gevaarlijker en vuiler

Reden is dat Duitsland niet meer wil stoken op kernenergie (veel gevaarlijker) en kolen (veel vervuilender). En wind en zon kunen dat hiaat nog niet opvullen.

Daarnaast is Nederland aan het wegvallen als exporteur van gas, zodat voor de Duitsers naast Noorwegen alleen Rusland in de directe omgeving overblijft. Nederland is zelf al lang importeur van Russisch gas geworden. Inmiddels komt 9 miljard kubieke meter gas uit Rusland (op een totaalverbruik van 36 miljard) hier binnen, waarvan echter een groot deel wordt doorgevoerd naar Groot-Brittannië.

Dat Trump zich aan deze gasdeals ergert, zal te maken hebben met zijn verborgen agenda. Hij is bijna desperaat in zijn pogingen het enorme handelstekort van de VS te elimineren. Enerzijds doet hij dat door de invoer te verminderen (met importheffingen die hij per kerende post heeft teruggekregen) en anderzijds wil hij de export opvoeren. Daarbij zet hij in op schaliegas of -olie, waarvan de Verenigde Staten nu al veel meer produceert dan voor de binnenlandse behoefte nodig is.

prijsexplosie

Hij vindt dat Europa zijn schaliegas moet afnemen in plaats van het Russische aardgas. Maar niemand in Europa zal zich daarop willen vastleggen. Vrijwel zeker zal dan de prijs van Amerikaanse schalie exploderen. Daarnaast zal het in vloeibare vorm via tankers naar Europa moeten worden vervoerd en hier in lng-installaties (vloeibaar aardgas) geschikt voor de markt moeten worden gemaakt.

Dat is misschien politiek wenselijk, maar commercieel veel te riskant. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wat vinden ND-lezers ervan dat ze tijdens het winkelen gefilmd kunnen worden in de supermarkt?

Verschillende supermarkten experimenteren met bodycams tegen diefstal en agressie. Acht ND-lezers vertellen waarom dat wel of juist niet bijdraagt aan de veiligheid.

Ze weet niet dat ze lichtjaren verwijderd is van wat wij willen. Van wat ze moet kunnen om mee te doen met ons. Ze is gevlucht. Haar voeten hebben haar op een weg gezet waarvan ze niet wist waar die naartoe zou gaan.

Is deze vrouw het geld waard dat we in haar steken? Die vraag zit ook wel een beetje in mij

Ze krijgt een uitkering, een huis, geld om in te burgeren. Hoe krijgen we dit ooit terugbetaald? Carine Heinhuis merkt dat die gedachte ook bij haar leeft als ze migranten les geeft. Maar dan kijkt ze die ene vrouw aan.

In de rubriek 'Van de redactie' schrijft een lid van de hoofdredactie over de journalistieke keuzes van het Nederlands Dagblad.

'No media needed', schreef Wilders. Maar dat is een vergissing. We zijn geen dictatuur

We gaan de media versterken, beloofden de coalitiepartijen aan het begin van de formatie. Maar daar blijkt vooralsnog bar weinig van: de btw op kranten gaat zelfs fors omhoog.

Sta migratie gereguleerd toe. Daardoor wordt de kaalslag op sociale zekerheid voorkomen. Ook is het dan beter mogelijk om de effecten van migratie op de huizenmarkt in goede banen te leiden.

Johan Graafland: En toch, zeggen ook mijn studenten, is gereguleerde migratie beter

Kabinetsformateur Richard van Zwol zit in een spagaat, constateert Johan Graafland. Van Zwol adviseerde met zijn staatscommissie ‘gecontroleerde migratie’, maar zet nu een kabinet in elkaar dat tegen dat advies ingaat.

Ambassadeur Modi Ephraim van Israël in Den Haag.

Ambassadeur Israël: 'Internationaal Strafhof is een nieuw slachtoffer van 7 oktober'

De ambassadeur van Israël in Nederland vindt dat de aanklager van het Internationaal Strafhof een obscene gelijkwaardigheid tussen Israël en Hamas schetst. 'Dit is partijdig en er worden feiten verdoezeld.'

Kobalt wordt gewonnen in Congo is onmisbaar voor batterijen en accu’s voor mobiele telefoons en andere apparaten

Europese Unie kan het leven van Congolese kinderen op drie manieren verbeteren

In de Democratische Republiek Congo werken kinderen onder weerzinwekkende arbeidsomstandigheden in kobaltmijnen. Onze consumptie houdt dat in stand. Martine Wursten zegt hoe het anders kan.