© TP

Vrouw vlucht uit brandend appartement en brengt buren in veiligheid

Een oververhit elektrisch vuurtje dat in de woonkamer van een appartement in Bilzen de meubels in lichterlaaie zette, kostte ei zo na het leven aan de inwoners. Gelukkig werd de slapende bewoonster wakker door het brandalarm, en kon zij op haar beurt de buren wakker maken. Vijf gezinnen werden geëvacueerd. “Ik zocht nog op de slaapkamers maar toen was iedereen al buiten”, vertelt Fonny Spruyt (64), bewoner van het flatgebouw en zelf ex-brandweerman.

Johnny GEURTS

Vrijdagochtend tegen 5 uur brak een hevige brand uit in een appartement van residentie Tabaert, een woonblok op de Tweevoetjesweg in Bilzen. Een elektrisch vuurtje zette in de woonkamer enkele meubels in lichterlaaie. “De bewoonster lag in bed en werd gewekt door de piepende rookdetector. Ze heeft het brandend appartement tijdig kunnen ontvluchten en haar buren gealarmeerd”, vertelt Jos Peters van de brandweerzone Oost-Limburg. Vijf gezinnen uit het vijf verdiepingen tellende appartementsblok werden geëvacueerd. De flat waar de brand ontstond, werd onbewoonbaar verklaard. Voor de 50-jarige alleenstaande vrouw werd noodopvang voorzien.

“De bewoonster van het appartement heeft haar leven te danken aan haar rookalarm”, zegt Peters. De majoor van de brandweerzone Oost-Limburg kan het nut van een rookmelder niet hard genoeg benadrukken. “Daardoor heeft ze zichzelf tijdig in veiligheid kunnen brengen.”

Rookkoepel

De vrouw ging meteen aankloppen op de deuren van de buren op de eerste verdieping. Op de bovenverdieping hoorde gewezen brandweerman Fonny Spruyt (64) de commotie. “Op dat moment heerste er paniek, en was het niet meteen duidelijk of er nog iemand in het brandende appartement aanwezig was.” Met kennis van zake kroop hij binnen in de flat waar een dikke rook hing. “Toen ik ook in de slaapkamer niemand meer zag, was ik gerustgesteld. Meteen heb ik dan de rookkoepel in het gangpad geopend, waardoor de rook kon wegtrekken”, vertelt de voormalige brandweerman.

Zijn collega’s konden het vuur snel bedwingen waarna ze de aangrenzende appartementen controleerden. Een vijftal gezinnen werd veiligheidshalve geëvacueerd, zij konden korte tijd later terugkeren naar hun flat. Met grote overdrukventilatoren werd de rook uit het gebouw gedreven. De woonkamer waar de brand uitbrak, werd door de vlammen volledig in de as gelegd. “De flat werd onbewoonbaar verklaard. De stad heeft voor de vrouw een tijdelijk onderkomen gezocht”, verduidelijkt de brandweer.