© marlies van bael

“Het is hier een chaos, maar onze winkels zijn wél open”

De problemen in de Smissestraat in Vorst (Laakdal) lijken nog niet van de baan. Naast Bakker Gert maakt Liesbeth van Dagbladhandel Het Rietje even verderop zich ook zorgen. “Het is hier elke dag chaos en we verliezen heel veel klanten.”

Marlies van bael

Yvy Wils en Gert Van Roey van Bakker Gert maakten zich vorige week al zorgen om de werkzaamheden, want hun klantenaantal ging zienderogen achteruit. Ook ­Liesbeth van Dagbladhandel Het Rietje lijdt onder de werken en dit uitte ze in een open brief aan burgemeester Tine Gielis. “De afgelopen dagen hebben wij een omzetdaling van 60 tot 80 procent”, zegt Liesbeth. “En we zijn nog maar 14 dagen ver. De klanten geraken hier gewoon niet, of ze moeten enorm ver omrijden. Ik krijg van de klanten die wel nog komen te horen dat ze nogal moeite moeten doen om hier te geraken. Er staan borden in Veerle en in de ruime omgeving dat de Smissestraat niet bereikbaar is, maar dat is wél zo. Onze winkels zijn gewoon open.”

Rollator

Ook Eddy Neuts, die in de zijstraat Houthoek woont, vindt de werken niet goed georganiseerd en zelfs ronduit onveilig. “Enkele dagen geleden zag ik hier een man met zijn rollator die het moeilijk had om door te Smissestraat naar de dokter te gaan”, vertelt Eddy. “Ik heb hem geholpen, maar zoiets zou toch niet nodig moeten zijn? Het is hier heel onveilig, en de doorgang moet beter voorzien zijn.”

Elf handelaars

In de Smissestraat zitten elf handelaars met de handen in het haar. De werken in de omliggende buurt duren nu al anderhalf jaar. “We begrijpen dat er werken moeten uitgevoerd worden, maar organiseer deze dan beter. Als ze aan werken beginnen, moeten de andere werven eerst afgewerkt zijn.”

Ook buurtbewoner Bjorn ­Verbruggen is teleurgesteld in de communicatie van de gemeente. “De manier waarop de werken allemaal gebeuren, valt te betreuren. De Markt is nog niet klaar of we kregen al een planning voor onze straat”, zegt hij ongerust. “Het is jammer dat er niet beter gecommuniceerd wordt over waar wij mogen parkeren en dergelijke. Ik rijd nu langs de Veldstraat over een weide om aan mijn garage te kunnen en dat is toch ook niet de bedoeling?”

Beter communiceren

Ondertussen heeft de gemeente al gezocht naar een oplossing. “Er hebben coördinatievergaderingen plaatsgevonden tussen de aannemers van de verschillende projecten om de doorgang in Groot-Vorst te kunnen blijven garanderen. We hebben ook borden geplaatst waarop staat dat plaatselijk verkeer kan”, vertelt burgemeester Tine Gielis (CD&V). “Binnenkort krijgt de straat een eerste asfaltlaag en dan kunnen de auto’s gewoon naar de handelaars, ondertussen mogen de klanten met de fiets of te voet in de straat. Ze kunnen parkeren achter de school of op de aangelegde parking op Houthoek. De politie beboet niemand in de straat, alleen het doorgaand zwaar verkeer.”

Op de Facebookpagina Gemeente Laakdal gaat de gemeente beter communiceren. “We voeren de druk op bij de aannemer om de werken zo snel mogelijk af te ronden. Elke update zullen we op onze Facebookpagina plaatsen, zodat de bewoners op de hoogte zijn. De buren mogen me ook altijd bellen, mailen of langskomen. We beseffen dat we op veel begrip van onze burgers rekenen maar zijn ervan overtuigd dat we binnen afzienbare tijd een veilige en mooie dorpskern hebben.”

Vanavond bespreekt de gemeenteraad de veiligheid in de Veldstraat.