Direct naar artikelinhoud

Standard op karakter naar play-off 1

Beeld belga

Op karakter. Zo won Standard zijn uitwedstrijd in Oostende én plaatste het zich voor play-off 1. Een 2-0-achterstand opgehaald in de tweede helft. Knap.

Het was de match waar ze bij Standard een heel seizoen hadden naartoe gewerkt. Winnen en de Rouches stonden voor het eerst in drie jaar nog eens in play-off 1. Hét doel van heel de club. En Standard leek er ook klaar voor. Ze begonnen sterk - zonder Carcela, op de bank gelaten door Sá Pinto. Laifis mikte net naast, Dutoit redde op een schot van Marin. Emond scoorde in de rebound, maar stond buitenspel. Nog eens Marin trapte over, net als Edmilson. Het overwicht was voor de Rouches, ook in het veldspel. Telkens botsten ze op Dutoit. Eerst Edmilson, dan Cavanda. KV Oostende was nergens, liet de bezoekers rustig begaan.

Tot Luyindama dom en pijnlijk balverlies leed. Akpala passte tot bij Canesin en die trapte de 1-0 knap voorbij Ochoa. Efficiënt. Sá Pinto deed een schietgebedje voor zijn dug-out. Zouden ze het nu toch terug weggeven? Standard probeerde om zich terug in de wedstrijd te knokken, maar miste overtuiging. Cop op Dutoit, Edmilson hoog over, Emond net over. Dan deed Oostende het beter. Vlak voor de rust ging Zivkovic diep, zijn voorzet was perfect, Akpala tikte binnen. 2-0, Sá Pinto reageerde zijn woede af op een flesje water. Vlak voor de rust, slechter kon niet.

Beeld belga

Maar Standard heeft al vaker karakter getoond dit seizoen. Sterk met de rug tegen de muur. Sá Pinto zette na de rust alles op alles. Carcela - waarom zat hij eigenlijk op de bank? - kwam in de plaats van Cimirot en hij liet de wedstrijd helemaal kantelen. Vijf minuten ver in de tweede helft gaf hij de assist aan Emond. Powerplay van de Rouches. Alles op alles. Dutoit haalde een vrije trap van Mpoku onder de lat én hij redde twee keer knap op pogingen van Emond en Carcela. De Fransman was misschien wel de beste man op het veld gisterenmiddag.

En toch moest hij zich even later gewonnen geven. Invaller Djenepo schoof de bal beheerst binnen. 2-2, knappe remonte van de Rouches. De adrenaline gierde door de kelen van de Standard-fans. Twintig minuten voor tijd ontplofte het uitvak helemaal. Een voorzet belandde bij Fai en de Kameroense linksachter schoot in één tijd binnen. Zijn eerste goal voor Standard, zijn moment was perfect gekozen. Sá Pinto met een ongeziene vreugde-uitbarsting. Na twee seizoenen play-off 2, staan de Rouches waar ze thuishoren. Tussen de topclubs in play-off 1. En nu, op naar de bekerfinale.

Beeld belga

94' GELE KAART

Gele kaart Nicolas Lombaerts

90'

Vijf minuten tellen we erbij in Oostende, Sa Pinto wordt met de minuut nerveuzer langs de zijlijn. Hij kan opgelucht ademhalen als zijn beslissing om Carcela op de bank te laten starten geen desastreuze gevolgen heeft.

85'

Nog vijf minuten moeten de Rouches het volhouden, maar de thuisploeg voert de druk wel op. Kan KVO het leven van Standard nog zuur maken?

81' WISSEL

Ibrahima Sory Bah komt in de plaats van Aristote Nkaka

81' WISSEL

Nicolas Rajsel komt in de plaats van Brecht Capon

81'

Heel Oostende schreeuwt om een strafschop, maar Wim Smet wil er niets van weten. Het fluitconcert moet hij er dan maar bijnemen.

78'

Standard heeft het lot nu volledig in eigen handen. Sa Pinto maant zijn manschappen aan om vooral kalm te blijven nu.

Beeld belga

75' WISSEL

Franck Berrier komt in de plaats van Aleksandr Bjelica

74' WISSEL

Uche Agbo komt in de plaats van Paul José Mpoku

71' GOAL

GOAL!
Nu is het Custovic die zijn ogen niet kan geloven. Op een half uur tijd klimt Standard van een 2-0 achterstand naar een 2-3 voorsprong. Opnieuw is het Carcela die aan de basis ligt, maar het is de verdediger Fai die de bal heerlijk binnen knalt.

70'

Nog twintig minuten hebben de Rouches, om een plaats in POI te verzilveren. Het zal erom spannen aan de kust.

67' GELE KAART

Gele kaart Paul José Mpoku

66' GELE KAART

Gele kaart Aleksandr Bjelica

64' GOAL

GOAL!
Standard leeft! Mpoku steekt de bal mooi diep richting de pas ingevallen Djenepo, die de bal met een gelukje voorbij Ochoa krijgt. De bal hobbelt mooi in de verste hoek en Standard kan weer hopen op POI.

62' GELE KAART

Gele kaart Rocky Bushiri. Marin dropt de vrije trap die erop volgt mooi in de zestien, Laifis kan zijn kopbal geen richting geven.

58' WISSEL

Moussa Djenepo komt in de plaats van Duje Cop

58'

Oostende maakt duidelijk dat ze ook zeker nog meespelen. Het schot van Canesin lijkt ongevaarlijk, maar door een afwijking hobbelt hij maar net naast het doel van Ochoa.

57' GELE KAART

Gele kaart Richairo Zivkovic

55'

3x Standard!
Standard voert de druk op. Eerst probeert Mpoku Dutoit te verrassen met een rechtstreekse hoekschop, daarna kan Carcela bijna de gelijkmaker van dichtbij binnentrappen. De derde kans was voor een inlopende Emond, maar Ochoa haalt zijn kopbal van de lijn.

52'

Akpala heeft na zijn doelpunt duidelijk de smaak te pakken. Hij loopt slim diep op een steekpass van Canesin, Luyindama zet stevig zijn lijf om de situatie te ontmijnen.

49' GOAL

GOAL!
Mehdi Carcela maakt meteen het verschil. Hij kraakte zijn schot, maar krijgt zo de bal wel tot bij een alerte Emond. Die twijfelt niet en duwt de 2-1 van dichtbij binnen.

48'

De meeste pogingen van Standard komen uit lange-afstandsschoten. Het schot van Laifis wijkt af en bezorgt Dutoit geen problemen.

47'

Na een vreemde fase blijft Nkaka al na twee minuten liggen. Hij moet ondersteund worden en krijgt verzorging naast het veld. Wat er precies aan de hand is, is niet meteen duidelijk.

45'

2e helft op gang gefloten

RUST

Mehdi Carcela-González komt in de plaats van Gojko Cimirot

46'

1e helft afgefloten

44' GOAL

GOAL!
Sa Pinto kan zijn ogen niet geloven. Oostende zet een heerlijk aanval op poten via Canesin. Hij stuurt Zivkovic diep en die behoudt mooi het overzicht door een aanstormende Akpala aan te spelen. Die laatste twijfelt niet en knalt de bal voorbij Ochoa. Heel Standard is in diepe rouw.

Beeld belga

43'

De thuisploeg komt er af en toe eens uit, zonder veel doelgevaar. Een schot van Zivkovic vliegt als het ware het stadion uit.

39'

Leuke eerste helft in Oostende, de bal gaat goed over en weer. In Kortrijk staat het ondertussen al 2-0, de Rouches moeten toch een tandje bijsteken om niet in PO2 te belanden.

35'

Luyindama houdt de bezoekers tot tweemaal toe in de wedstrijd. Eerst stopt hij in extremis een doorgespurtte Zivkovic af en niet veel later steelt hij de bal uit de voeten van Canesin.

33'

Bij Standard weigeren ze de kopjes te laten hangen. Edmilson blijft het belangrijkste aanspeelpunt en hij vindt steevast Emond. Deze keer mist de spits echter zijn schot volledig.

30'

Bjelica lijkt er zijn missie van gemaakt te hebben om Edmilson zo vaak mogelijk tegen de grasmat te werken. Een gele kaart hangt in de lucht, maar blijft tot nu toe op zak.

26' GOAL

GOAL!
Volledig tegen de gang van het spel in knalt Fernando Canesin de Kustboys op voorsprong. Nog geen minuut nadat Standard twee grote kansen op poten zette, straft Canesin zwak verdedigen van Cavanda genadeloos af.

23'

De thuisploeg stapelt de overtredingen op. Mpoku mag deze keer de vrije trap nemen, in de herneming trapt Laifis een gat in de lucht.

20'

Nkaka glijdt weg en haalt onderweg Cop onderuit. Smet ziet er gevaarlijk spel in en geeft de vrije trap. In tweede instantie komt de bal bij Edmilson terecht, hij schiet recht in de handen van Dutoit.

18'

De Rouches combineren goed en daar vloeien kansen uit voort. Mpoku mag trappen, maar knalt meters over het doel van Dutoit.

15'

Na een duel met Bjelica mankt Edmilson even naar de kant voor verzorging. De Braziliaan had eerder deze week al last van een probleem aan de dij.

10'

Marin legt aan vanop enkele meters buiten de zestien, zijn schot verdwijnt hoog in de tribunes. Oostende komt er niet aan te pas in de openingsfase.

8'

Ondertussen staat Kortrijk thuis al op voorsprong tegen Charleroi. De Rouches moeten hun kansen afmaken om POI te halen.

6'

1-0 afgekeurd!
Marin haalt stevig uit en Dutoit kan de bal alleen maar wegboksen in de voeten van Emond. De spits van Standard scoort, maar staat jammer genoeg buitenspel.

4'

Eerste kans Standard
Na een overtreding van Bjelica mag Marin de vrije trap nemen. Laifis kan koppen maar mikt ver naast.