Direct naar artikelinhoud
lunchbreak

Francken over Marrakech, Van Peel over N-VA en Girl scoort opnieuw bij Europese oscars: dit moet u weten voor u gaat eten

Theo Francken “deelt de woede en frustratie” over het VN-migratiepact.

Voormalig staatssecretaris Theo Francken (N-VA) betuigt zijn steun voor de ‘Mars Tegen Marrakech’ die vandaag dan toch in Brussel plaatsvindt. Dat en het andere nieuws van deze koude zondag leest u in de lunchbreak van De Morgen.

1. Mars tegen Marrakech

Brussel houdt zich klaar voor de ‘Mars tegen Marrakech’ die vanmiddag in de hoofdstad plaatsvindt. Die was eerst verboden, maar mag nu toch doorgaan. Een goede zaak, vindt voormalig staatssecretaris voor asiel en migratie Theo Francken (N-VA), die “die woede en frustratie” over het VN-migratiepact deelt, zo schrijft hij op Facebook.

Voor Marc Van Peel, afscheidnemend CD&V-schepen in Antwerpen, is de N-VA-campagne over dat migratiepact de druppel. “Vroeger verdedigde ik N-VA altijd tegen mensen die zeiden dat dat een extreemrechtse partij is zoals Vlaams Belang. Dat is een deftige, rechtse partij, zei ik toen. Dat ga ik niet meer doen”, klinkt het.

1. Mars tegen Marrakech
Beeld BELGA

2. Klimaattop Katowice

In het Poolse Katowice bereikten 196 landen na uitgelopen onderhandelingen dan toch een klimaatakkoord. Milieuorganisaties zijn tevreden dat het akkoord er is, maar vinden het een mager beestje. “De zwakke resultaten van deze COP staan in schril contrast met de serieuze waarschuwingen in het rapport van het IPCC en de groeiende vraag om actie van burgers.”

2. Klimaattop Katowice
Beeld AFP

3. Girl scoort opnieuw

Het Poolse Cold War werd zoals verwacht de grote winnaar op de European Film Awards in Sevilla, maar ook Girl viel in de prijzen. Regisseur Lukas Dhont mag zich European Discovery of the Year noemen. Hij droeg die prijs op aan zijn ster Victor Polster, die op zijn zestiende al genomineerd werd als Beste Acteur.

Lukas Dhondt en Viktor Polster, hier tijdens het Gentse filmfestival.Beeld Bas Bogaerts

4. Gent krijgt eerste schepen met hoofddoek

Bij de verkiezingen van oktober haalde Hafsa El-Bazioui als onbekende kandidaat vanuit de buik van de Gentse kartellijst sp.a-Groen bijna 4.000 voorkeurstemmen. Nu wordt ze schepen van Personeel, Noord-Zuid samenwerking en Facility management, de eerste in Vlaanderen met een hoofddoek. “Maar ik wil niet ‘de migrant’ zijn”, zegt ze aan De Morgen.

4. Gent krijgt eerste schepen met hoofddoek
Beeld Bas Bogaerts

5. Hockeyploeg speelt finale

Voor het eerst in de geschiedenis staan de Belgische hockeymannen in een WK-finale. Een eerste WK-medaille is zeker, maar de ambitie ligt hoger. Morgen gaan de Lions tegen Nederland resoluut voor goud, twee jaar na de olympische finale van Rio waarin Argentinië de Belgische droom doorprikte.

De Belgische ploeg was in de halve finale veel te sterk voor Engeland: 6-0.Beeld BELGA

6. Opnieuw vulkaanuitbarsting op Sulawesi

Op het Indonesische eiland Sulawesi is zondagochtend de vulkaan Soputan uitgebarsten. Vulkaanas wordt tot drie kilometer hoog de lucht in geblazen, zegt de civiele bescherming. De toegang is verboden in een zone van 4 km rond de vulkaan. Sulawesi werd eerder dit jaar ook al getroffen door een zware aardbeving die leidde tot een tsunami. Daarbij kwamen meer dan 2.000 mensen om het leven. 

7. De politieke erfenis van Philippe Moureaux

PS-boegbeeld Philippe Moureaux (79) is gisteren overleden. Moureaux zal altijd herinnerd worden als de man van de wet op discriminatie, van het vreemdelingenstemrecht en van het multiculturele Sint-Jans-Molenbeek. Maar hij is veel meer dan dat. “Hij had een heilig vuur voor de gewone man.”

7. De politieke erfenis van Philippe Moureaux
Beeld Photo News

8. En verder

Fotospecial

Van kussende nonnen in Dessel tot Goedele Liekens in een winkelkar. De verslaggevers, redacteurs en fotografen van De Morgen kozen de beelden die hen dit jaar het meest beroerden en vertellen waarom dat zo is.

8. En verder
Beeld Joris Casaer

Teambuilding

In De collega’s 2.0, de filmremake van de succesvolle VRT-reeks, wordt een slabakkend kantoor op team­building gestuurd, met alle gevolgen van dien. Ook in het echte leven moeten steeds meer werknemers spring­kastelen op of alpaca’s gaan aaien. “Maar moet dat nu echt, al die gekunstelde sfeer?”

Terug naar de Morandibrug in Genua

Onze journalist Matthias M.R. Declercq keerde vier maanden nadat de Morandibrug instortte en 43 levens eiste terug naar Genua. “Jarenlang reden we onze dood tegemoet, iedere dag, zonder het te weten. Als ik daar te lang over nadenk, sla ik tilt.”

8. En verder
Beeld JONAS LAMPENS

Leeftijdsverschillen in de liefde

Voor velen is de breuk tussen Frank Raes (64) en Cath Luyten (41) hét bewijs: liefde overwint veel, maar geen leeftijdsverschil van 20 jaar. Experts over de generatiekloof. “Leeftijd is maar één factor. Maar het is wél een factor.”