Hoe krijg je je brilglazen schoon?
Pexels

Alles wat je moet weten voor propere brilglazen: "Was ze al zeker niet met heet water en afwasmiddel"

Hoe goed je je bril ook poetst, hij blijft vuil. Is dat herkenbaar? Opticien Charles Bruninx heeft een uitleg voor die eeuwige vegen op je bril, maar hij komt vooral met tips om ervan af te geraken: "Was je iedere dag je gezicht en handen, maar niet jouw bril? Dan ga je al de mist in."

Xavier Taveirne is jouw consumentenman. Hij presenteert elke werkdag tussen 9 uur en 10 uur 'WinWin' op Radio2 en elke avond om 19u45 het tv-programma 'WinWin' op VRT 1. Heb je een vraag, tip of probleem? Mail naar winwin@radio2.be.

Marleen is wanhopig op zoek naar een manier om haar brilglazen proper te krijgen en te houden. In het consumentenprogramma 'WinWin' op Radio2 vertelt ze dat ze al van alles geprobeerd heeft: sprays, doekjes en zelfs een brillenbad. Ondanks alles blijft haar bril vuil. "Er blijven vooral strepen op. Mijn bril is alleen maar echt proper als de opticien die poetst. Ik gebruikte ook al verdund afwasmiddel. Hoe krijg ik die nu zelf echt schoon?" wil ze weten.  

Brilglazen zijn al lang niet meer van glas, maar van kunststof met coatings. Daarom moet je opletten bij het schoonmaken

Charles Bruninx, APOOB, sectorvereniging van opticiens

Wat je eerst en vooral moet beseffen, is dat brilglazen al lang niet meer van glas zijn. Charles Bruninx van de sectorvereniging van opticiens: "Brilglazen zijn van een soort kunststof gemaakt met één of meerdere coatings op. Dat maakt dat je er voorzichtig mee moet zijn en dat je de glazen niet met om het even wat kunt gaan schoonmaken. Met alcohol, zoals eau de cologne, moet je echt opletten."

Was je bril elke dag

"Je bril wordt vettig van een hele dag op je gezicht te zitten, maar ook door hem vast te pakken als je hem aan en uit doet. Daarom is het aangeraden de bril iedere dag met water en zeep te wassen, anders ga je al de mist in. Gewoon een beetje inzepen, afspoelen onder koud of lauw water en afdrogen met een propere katoenen zakdoek."

Let wel op: "Gebruik geen afwasmiddel en geen warm water. Afwasmiddel is te agressief en gaat de coating van je glas en montuur na een tijd beschadigen. Heet water zorgt ervoor dat de coating van het glas lost. Zeker bij verdunde glazen."

Het brillendoekje en de -spray

Bij je gloednieuwe bril krijg je meestal een brillendoos met daarin een brillendoekje. "Dat is vooral handig voor onderweg, voor een snelle schoonmaak. Maar zie ook zeker dat het doekje af en toe mee de was in gaat, op 40 graden, zonder wasverzachter." 

Vaak kan je in brillenzaken ook professionele spray kopen. "Die zijn perfect om de glazen te ontvetten en kraakhelder te krijgen."

Er bestaan ook vochtige brillendoekjes. "Daar haal je gelijkaardige resultaten mee als de spray maar let goed op, koop enkel doekjes met Isopropyl-alcohol. Check dus zeker de ingrediëntenlijst voor je iets koopt."

Elektronisch brillenbad

Het is niet verwonderlijk dat de opticien van Marleen haar brilglazen wel proper krijgt, want zij hebben een goed bewaard schoonmaakgeheim. "Door middel van ultrasone trillingen wordt al het vuil in een minuut los getrild en is de bril opnieuw proper." Je kan je ook een ultrasone triller aanschaffen. "Een minuutje per dag is voldoende."  

Ga naar de opticien

Onder de rand van het glas en het montuur kan natuurlijk ook vuil en vettigheid opstapelen. Soms zo hardnekkig dat de ultrasoon het zelfs niet weg krijgt. "Dan zit er nog maar één oplossing op: naar de optiek gaan en de bril handmatig zuiver laten maken. Jouw opticien haalt dan de glazen uit het montuur, maakt alles proper, kijkt alles na en monteert de bril opnieuw."  

Een nieuwe bril

Het kan natuurlijk ook zijn dat je brilglazen beschadigd zijn. Dan gaat het om de verschillende lagen of coatings die erop zijn aangebracht. Zij ontspiegelen en beschermen je glazen tegen stof en krassen, en stoten water en vet af. "Is er een van deze lagen stuk of losgekomen, dan benadeelt dat de helderheid van je glas. Zie je allemaal haarfijne krasjes als je je bril tegen het licht houdt? Dan duidt dat op het loskomen van de coating door hitte of agressieve producten."

"De vraag die wij dan krijgen, is of wij die krassen kunnen wegpolijsten. Neen! Helaas niet. In dat geval zit er niets anders op dan een nieuwe bril aanschaffen." 

Thema

Meer WinWin?

Download de app om geen nieuws over dit thema te missen.

Meest gelezen