Tuinen van Stuivenbergsite openen in mei voor de buurt, in juni opent een zomerbar

Antwerpen -

De stad Antwerpen stelt vanaf woensdag 1 mei een deel van de tuinen van de Stuivenbergsite open voor de buurt. Van juni tot en met september opent er ook een zomerbar. Aan een zomerprogramma wordt nog volop getimmerd.

Elien Van Wynsberghe

In september vorig jaar sloot het Stuivenbergziekenhuis na 140 jaar definitief de deuren. Sindsdien ligt de site met haar grote tuinen er verlaten bij. Maar daar komt over enkele dagen verandering in.

LEES OOK. Buurtbewoners voeren massaal actie aan Stuivenberg: “Start werken nog voor verkiezingen op”

Sinds maart is de stad opnieuw eigenaar van het gedeelte van het domein waar voorheen het algemeen ziekenhuis gevestigd was (het psychiatrisch ziekenhuis verhuisde niet mee). “Vanuit de buurt klonk de terechte vraag om de site zo snel als mogelijk te ontsluiten en zeker de tuinen aangezien de open ruimte in deze wijk schaars is”, zegt schepen van Stadsontwikkeling Annick De Ridder (N-VA). “Daarom worden de tuinen aan de kant van de Pesthofstraat vanaf 1 mei opengesteld.”

Buurtbewoners kunnen over enkele dagen genieten van de groene tuinen van het verlaten ziekenhuis.© Sarah Van den Elsken.

Zomerbar

Van 1 mei tot en met 1 juni zullen die tuinen elke dag van 11 tot 20 uur toegankelijk zijn. Het openen en sluiten ervan wordt geregeld door Werkhaven, het sociaaleconomisch bedrijf van de stad.

Er wordt ook een kleine groenzone vrijgemaakt ter hoogte van de Lange Beeldekensstraat, links van de voormalige spoedingang. Die zone is altijd toegankelijk en krijgt nog enkele zitbanken.

Intussen heeft het college ook de uitbating goedgekeurd van een pop-up zomerbar in de tuinen. Zaakvoerder van café Zeppelin op den Dam Ellen Pleysier zal hier samen met twee andere buurtbewoners haar schouders onder zetten.

“Ik heb lange tijd vlak bij het Stuivenbergziekenhuis gewoond en droomde ervan om hier een café te openen, maar de verhuis van het ziekenhuis liet te lang op zich wachten”

Ellen Pleysier

Gaat zomerbar uitbaten

“Ik heb lange tijd vlak bij het Stuivenbergziekenhuis gewoond en droomde ervan om hier een café te openen, maar de verhuis van het ziekenhuis liet te lang op zich wachten”, zegt ze. Deze kans kon ze dus niet laten schieten. “Ik kijk er enorm naar uit.”

Ellen Pleysier zal vanaf juni samen met twee andere buurtbewoners haar schouders onder de zomerbar zetten.© Sarah Van den Elsken

De zomerbar zal tegen 1 juni de deuren openen en dat tot en met eind september. “We zijn dan telkens open van dinsdag tot en met zondag.” Pleysier zal tijdens die periode ook instaan voor het openhouden en afsluiten van de tuinen langs de Pesthofstraat.

Twee scholen uit de buurt mogen van een ander gedeelte van de tuin gebruikmaken om te spelen en te tuinieren. Op datzelfde gedeelte zal door enkele buurtbewoners ook een tuinierproject op hooibalen worden opgezet.

Zomerprogramma

Ondertussen wordt er door de stad gewerkt aan een zomerprogramma dat in de tuinen kan doorgaan. “Tijdens de zomermaanden zullen er evenementen en kleinschalige activiteiten samen met de buurt worden georganiseerd. Denk aan Muziek in de Wijk, een bewonersbarbecue, een spektakeldag, SAAMO dat het EK zal uitzenden…”, aldus De Ridder.

“Tijdens de zomermaanden zullen er evenementen en kleinschalige activiteiten samen met de buurt worden georganiseerd. Denk aan Muziek in de Wijk, een bewonersbarbecue, een spektakeldag, SAAMO dat het EK zal uitzenden”

Annick De Ridder (N-VA)

Schepen van Stadsontwikkeling

De stad zet ook zijn zoektocht verder naar een professionele sitemanager die vanaf oktober zal instaan voor de tijdelijke invulling en het onderhoud van een deel van de gebouwen en de tuinen. “We kregen al een aantal interessante voorstellen binnen. Binnenkort hakken we de knoop definitief door.”

Vanaf oktober zal een leegstandbeheerder zorgen voor het onderhoud en de tijdelijke invulling van een deel van de tuinen en de gebouwen.© Sarah Van den Elsken

Op de lange termijn moet het voormalige Stuivenbergziekenhuis onderdak bieden aan onderwijs, winkels, woningen, een kinderdagverblijf en een park. “Tegen 2027 willen we dat de spade in de grond gaat”, zegt De Ridder. “We engageren ons als stad om op de Stuivenbergsite maximaal openbaar toegankelijk groen te creëren – drie van de vijf hectare – en een mix van functies die een meerwaarde voor de leefbaarheid van de buurt garandeert. We hopen hiermee de ongerustheid bij de buurtbewoners weg te nemen.”

Ellen Pleysier en schepen Annick De Ridder.© Sarah Van den Elsken

Het zomerprogramma in de tuinen zal te vinden zijn via www.antwerpenmorgen.be.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners