donderdag 18 juli 2019 - Tongeren
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

De vele tientallen mensen die stonden aan te schuiven werden maar met mondjesmaat binnen gelaten. Dirk Roefflaer

H&M-filiaal in Julianus Shopping sluit de deuren

Tongeren

Door aanhoudende technische problemen heeft H&M besloten haar filiaal in Julianus Shopping te sluiten. “Er is een lek in de kelder en de verwarming en de airco werken niet. Deze situatie was niet langer houdbaar”, aldus Marianne Nerinckx, woordvoerder van H&M. Sinds dinsdag geldt er een korting van 70 procent, wat al zorgde voor een stormloop op de bekende keten.

De handelszaken van Julianus Shopping zitten al vele maanden zonder verwarming en airco. Bij de eigenaar krijgen ze geen gehoor, met als gevolg dat er een leegloop gaande is in het shoppingcenter. Amper 10 van de 24 panden zijn nog ingevuld. Kledingzaak H&M is de volgende in het rijtje die het voor bekeken houdt. Sinds dinsdag geldt er een korting van 70 procent, wat zorgt voor een ware stormloop. Gisteren stonden vele tientallen klanten puffend in een lange rij te wachten aan de kassa’s. “Er waren aanhoudend technische problemen in dit filiaal”, vertelt Marianne Nerinckx, woordvoerder van H&M. “Er is een lek in de kelder en de verwarming en de airco werken niet. Deze situatie was niet langer houdbaar: ongunstige werkomstandigheden voor het personeel en geen comfort voor onze klanten. Bij de eigenaars, de groep Teychené Invest België, krijgen we geen gehoor dus hebben we besloten om de winkel te sluiten.” Alle personeelsleden worden overgeplaatst naar omliggende filialen.

Technische mankementen

Julianus Shopping opende op 12 maart 2008 de deuren in en rond het voormalige Sint-Jacobusgasthuis. Van de 24 winkelpanden zijn er vandaag nog slechts 10 verhuurd. Eind december 2014 werd Julianus Shopping verkocht aan Teychené Invest België, een groep van Franse origine. Om investeerders te lokken beloofden ze twee jaar gratis huur aan nieuwe handelaars. Dat zorgde voor enkele nieuwe huurders, maar de vele technische mankementen doen hen even snel weer afhaken. Ook bij de overgebleven handelszaken klinkt hetzelfde verhaal. “De verwarming en airco hebben nooit fatsoenlijk gewerkt. In die elf jaar hebben we zeker al honderd techniekers over de vloer gehad. Als je de airco aanzet, blaast die na een half uur hete lucht”, zucht de filiaalhouder bij Damart. Bij Kruidvat hebben ze de chocoladeproducten uit de rekken moeten halen omdat die begonnen te smelten. Bij Veritas staat een ventilator naast de kassa om het personeel af te koelen. “Tijdens de laatste hittegolf was het 38 graden in de winkel. De klanten vonden het zelfs te warm om een bikini te passen”, vertellen ze daar.

Tijdens de laatste hittegolf was het 38 graden in de winkel. De klanten vonden het zelfs te warm om een bikini te passen Uitbater Veritas

Geen antwoord

Sigrid Simons, uitbaatster van wijnbar Culaccino, is ook niet te spreken over de investgroep. Zij is één van de nieuwkomers die twee jaar gratis huur geniet. “Die twee jaar zijn bijna om. We moeten al onze klachten via e-mail versturen, maar er komt nooit een antwoord. Vorige week kreeg ik wel een brief van de eigenaar met een klacht wegens geluidsoverlast. De bewoners van de appartementen boven de winkels willen geen horecazaak in Julianus. Ik draai hier goede cijfers, maar we worden langs alle kanten tegengewerkt.”

Manager Elke Franckx was gisteren niet bereikbaar voor een reactie. Schepen van Economie Marc Hoogmartens laat weten dat de stad niet bevoegd is voor het winkelcomplex. Volgens Jef Vandamme, oprichter van Steunpunt Ondernemers Tongeren (SPOT), is de Tongerse handel helemaal niet dood. “We moeten een andere invulling zoeken. Julianus Shopping is een mooi complex. Ik heb voorgesteld om aan tafel te gaan zitten met de stad, Unizo, de Middenstandsraad, de Verenigde Handelaars Tongeren Centrum en de centrummanager Jan Bodts.”

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws