PV tegen varkensbedrijf dat slachtafval gewoon in ton langs weg dumpt

De milieu-inspectie gaat een proces-verbaal opmaken tegen varkensbedrijf Top aan de Struikstraat in Loksbergen (Halen). Het bedrijf beschikt namelijk niet over een koelruimte voor het bewaren van dode dieren in afwachting van de ophaling. Een wandelaar kon vorige week foto’s maken van varkenskadavers in een ton langs de weg.

lw

“Dit zijn lugubere praktijken die echt niet door de beugel kunnen”, zegt Ronald Jacobs, die vorig jaar al mee actie voerde tegen een uitbreiding van het bedrijf. Top Halen wilde een jaar geleden de vestiging in Loksbergen namelijk uitbreiden tot 6.543 dieren. Ze stootten echter op massaal protest van de Halenaren, en op een negatief advies van de gemeente.

De beelden, die vorige week gemaakt werden, vormden de aanleiding voor de milieu-inspectie om in actie te treden. “Maandagochtend zijn onze medewerkers ter plaatse geweest”, zegt Brigitte Borgmans, woordvoerder van het departement Omgeving, waaronder de milieu-inspectie valt. “De kadavers van de beelden waren toen al door de firma Rendac opgehaald. Maar de inspecteurs stelden wel vast dat het bedrijf niet beschikt over een aparte gekoelde ruimte om kadavers te bewaren in afwachting van de ophaling door Rendac.” Het bedrijf moet nu zo’n ‘kadaverhuisje’ installeren.

In het voorjaar van 2017 maakte de milieu-inspectie al een pv op tegen het bedrijf voor diverse inbreuken. Het storten van mest in een gracht bijvoorbeeld, en ook voor de illegale opslag van mest. Na een nieuw controlebezoek in het najaar kreeg het bedrijf een nieuwe aanmaning, omdat nog niet alles in orde was. Dat blijkt nu dus nog altijd zo te zijn.

“Er komt ook nog overleg met de exploitant, want die was maandagochtend niet aanwezig”, zegt Borremans. Ook voor de krant was de bedrijfsleiding gisteren niet bereikbaar voor een reactie.