COLUMN. Winkels in overvloed

Ik heb een tijdje in Viersel gewoond, een gemeente waarvan je na het passeren niet eens beseft dat je erdoor bent gereden.

Tom Willems

Zie wat dat betreft ook Gestel, een gehucht van Berlaar. En er bestaan vast nog soortgelijke dorpjes in de provincie. Een winkel vinden in Viersel? Nu wel, maar destijds kon je net zo goed proberen te scrollen naar het begin van Facebook: met evenveel succes. Viersel haalde in 2009 nog bladzijden 2 en 3 van deze krant omdat de laatste winkel er zijn deuren had gesloten. Dorp zit zonder winkel, kopte de Gazet toen. Met een dag later volgende toevoeging: “De uitbater van ’t Winkeltje in Viersel laat weten dat hij consequent zijn brood- en drankautomaat zal blijven aanvullen. ‘Alleen tussen kerst en nieuw heb ik het wat nagelaten, want wie eet er nu brood met Kerstmis?’”, luidde het laconiek. Maar destijds moest iedere Vierselnaar dus de wagen in voor een brood of andere ‘commisses’, wat de ecologische voetafdruk niet echt verkleinde en wat tot redelijk wat plaatselijke frustraties leidde.

Later verhuisde ik naar Noorderwijk en aan de overkant van mijn straat is het Olen. Mijn huis staat tussen twee dorpskernen die volgens mij qua afstand hun gelijke niet kennen in Antwerpen en bij uitbreiding Vlaanderen. Als ik de (ex-)gemeente-huizen als ijkpunt neem, worden Noorderwijk en Olen Centrum in vogelvlucht gescheiden door 1,42 km. Ik legde het voor aan collega’s: welke gemeenten doen beter? “Probeer eens Lille en Poederlee”, opperde er een. Ik heb het gemeten: 1,72 km. “Minderhout en Hoogstraten”, zei een andere. Neen dus: van stadhuis tot centrum ‘vlieg’ je daar over een afstand van 1,69 km. En toen werd het stil. Dus doe ik een oproep aan u: weet u het beter? Ik zoek de kleinste afstand tussen twee volwaardige gemeenten (dus niet: gehuchten). Laat het weten op brieven@gva.be.

Maar om een lang verhaal kort te maken, woon ik nu op wandelafstand van minstens vijf bakkers, evenveel frituren of kebabzaken en vier supermarkten die naam waardig. So what, dat is toch normaal? Als ex-Vierselnaar kan ik u vertellen: dat is een ongekende weelde.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER