Waarom het label 'eetrijp' op een avocado eigenlijk onzin is
Vanavond nog een rijpe avocado nodig? Dan beloven labels als "eetrijp" in de supermarkt dat we voor een kleine meerprijs een boterzacht exemplaar mee naar huis nemen. Al valt dat in de praktijk wel eens tegen. De Nederlandse journalist Teun van de Keuken pleit er in de Volkskrant voor om die stickers af te schaffen. "Door de eetrijpsticker worden avocado's steeds minder eetrijp," schrijft hij.
Een "eetrijpe" avocado uit het winkelrek plukken is verleidelijk, zeker voor wie last minute boodschappen doet en vanavond nog guacamole wil maken. Maar vaker wel dan niet stelt zo'n vermeende rijpe avocado teleur, en neem je een overrijp of nog hard exemplaar mee naar huis. "Het gevolg is dat de klanten de stickers niet meer vertrouwen," schrijft columnist, journalist en tv-maker Teun van de Keuken in De Volkskrant. "Hoe lost de supermarkt dit probleem op? Met nieuwe stickers waarop 'ready tot eat', 'Écht eetrijp' of 'beetklaar' staat. Dat is makkelijker dan ervoor te zorgen dat er altijd alleen maar perfecte avocado's in de winkel liggen."
Klanten nemen bijgevolg het heft in eigen handen, omdat ze kritisch tegenover dat "ready to eat"-label staan. Ze gaan uitgebreid voelen en knijpen in de bak met "eetrijpe" avocado's. Een rijpe avocado wordt door al dat voelen en knijpen platgedrukt en achtergelaten in de winkel wegens "te rijp", en belandt de volgende dag op de afvalberg. Zo werkt "eetrijp" voedselverspilling in de hand, aldus van de Keuken.
De oplossing ligt er volgens de columnist in om de stickers met "eetrijp" af te schaffen, en enkel harde avocado's in de winkel te leggen. Die overleven het beter als er in geknepen wordt, en zorgen niet voor teleurstelling als de verwachting van rijpheid niet wordt ingelost. "Het zou beter zijn te stoppen met de eetrijpstickers en de mensen een beetje op te voeden. Als klanten weten dat alle avocado's (nog) hard zijn, dan hoeven ze die niet beurs te knijpen," besluit hij.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Weinig moeite, wauw-effect: zo pimp je kant-en-klare kerstgerechten zodat het lijkt alsof je uren in de keuken stond
-
Independer
Alarmsysteem in je woning? Vraag dan korting aan je verzekeraar
Weinig mensen die het weten, maar een alarmsysteem installeren verhoogt niet alleen je veiligheid. Je krijgt er ook korting mee op je brandverzekering. Independer.be legt uit hoe de vork in de steel zit voor zowel eigenaars als huurders. -
Katerproof: pasta op een stokje, cloud bread en 4 andere TikTokrecepten die je in een wip op tafel zet
De ene na de andere voedseltrend ging het voorbije jaar viraal dankzij videoplatform TikTok. Koken is er zelfs zo’n hit, dat de makers van de app in maart 2022 ‘TikTok Kitchen’ lanceren: een delivery service die de hotste Tiktok-foodtrends aan huis bezorgt. Helaas enkel in Amerika, dus hier zal je je virale hap nog zelf in elkaar moeten boksen. Wij lijsten 6 recepten op. -
-
HLN Shop
Is een automatische elektrische fiets interessant voor jou?
-
PREMIUM
Avocado om te knabbelen
-
De pitloze avocado met eetbare schil verovert stilaan het internet
Sinds kort verkoopt de Britse warenhuisketen Marks & Spencer baby avocado's en mensen kunnen er maar niet genoeg van krijgen. Ze lijken een beetje op een kleine courgette, en ze hebben dus geen (irritante) pit en de schil is nog eens eetbaar ook. -
“Ik ben in mijn leven altijd op zoek naar goede, betaalbare wijnen”: Sven Ornelis trots op eigen online wijnhandel
-
Livios
Mag je je gras maaien op zondag? En de takken van je buren snoeien? Dit zijn de regels in vijf herkenbare situaties
-
Moeilijke eter? Wetenschappers ontdekken erg simpel trucje dat je kan uittesten
Tussen kerst en nieuw volgen de feestmalen elkaar op. Maar aan tafel begint het gemopper. “Ik lust dat niet.” Voor wie met de handen in het haar zit, komt de wetenschap met een nieuw trucje dat je kan uittesten, en het heeft alles te maken met de kleur van het bord. -
Gezonde ‘Green Goddess Salade’ verovert TikTok: dit is het recept
Vegan, voedzaam en verrukkelijk: de green goddess-salade van foodbloger Baked by Melissa verovert de wereld. Op TikTok heeft de hashtag #greengoddesssalad al bijna 28 miljoen views. Dat je het groene gerecht in één-twee-drie op tafel tovert, verklaart ongetwijfeld gedeeltelijk het succes. Wil je zelf ook eens proeven? Wij delen het recept. -
3 plantaardige recepten die non-believers overtuigen, volgens Madam Bakster, Karola’s Kitchen en Elisabeth Van Lierop
4 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerNancy De Mol
chantal prez
chantal vanlaere
Bob De Visser