Slachthuis VanDrie begint intern onderzoek na schokkende beelden van Animal Rights

Slachthuis VanDrie in Hasselt reageert op de schokkende beelden van dierenrechtenorganisatie Animal Rights. Ze bevestigen dat er vandaag beelden door Animal Rights openbaar gemaakt zijn. “De beelden vertonen inbreuken op dierenwelzijn in de Hasseltse vestiging. We nemen dierenwelzijn en het respecteren van de wetgeving zeer ernstig en veroordelen met klem de inbreuken die op de video te zien zijn”, klinkt het.

AK

Kalveren worden aan hun oren en hun staart getrokken, en ze worden geschopt. De dieren worden routinematig bewerkt met een elektrische veedrijver: op het hoofd, het lichaam en tegen de anus. Ze worden natgespoten om de intensiteit van de schok te vergroten en zelfs met de veedrijver bewerkt als ze onmogelijk vooruit kunnen bewegen. Hoofd productie Martijn Van De Wiel zegt aan nieuwsbron Belga dat er geen sprake is van dierenmishandeling. In een telefonische reactie aan Het Belang van Limburg klonk het echter anders: “De beelden zijn niet representatief. De meeste mensen weten niet hoe het hier aan toegaat. Als je een dier doodt, is het altijd wreed en ongemakkelijk. We proberen het lijden zo klein mogelijk te maken.”

Onwillige kalveren mogen ze wettelijk een elektrische veedrijver gebruiken. Maar de anus porren is niet toegelaten. “Dat gebeurt niet systematisch, het is hoogst uitzonderlijk dan we de veedrijver gebruiken. Vandaar dat deze beelden niet representatief zijn.” VanDrie beseft dat het incident een forse deuk is in hun imago. “De publieke opinie is makkelijk beïnvloedbaar. Als je niet weet hoe het hier aan toegaat, snappen we dat het schokkend overkomt.”

Van Drie België start een intern onderzoek naar de beelden en wil later communiceren over welke stappen er genomen worden om inbreuken naar dierenwelzijn in de toekomst te stoppen. “Naast het intern onderzoek zal Van Drie België ook nauw samenwerken met de autoriteiten zoals het FAVV om deze situatie op te lossen en in de toekomst te voorkomen. Het bedrijf hanteert steeds een proactieve houding naar dierenwelzijn en werkt nauw samen met het FAVV, KUL en andere instanties om steeds zijn aanpak naar dierenwelzijn te verbeteren”, klinkt het.

Lees ook. Animal Rights brengt schokkende beelden uit slachthuis in Hasselt