Direct naar artikelinhoud
Voeding

Voor u uitgetest: de vleesloze burger 'die echt als vlees smaakt'

De Morgen testte de vleesloze Beyond Meat Burger, die 'net als een echte hamburger' smaakt.Beeld Damon De Backer

Hij smaakt ‘vlezig’, sappig en hartig en ziet eruit als een echte hamburger: de Beyond Meat Burger is nu ook in ons land te krijgen. Wie zit erop te wachten? "Een groeiende groep wil een echte vleeservaring zonder vlees."

Er zit een mooie, glimmende bun rond, er druipen ketchup, mayonaise en gesmolten kaas langs en er priemen wat gebakken uitjes, sla, tomaat en augurken uit. De vleesloze Beyond Meat Burger die we in het Gentse veggierestaurant Greenway voorgeschoteld krijgen, zou helemaal smaken als een echte hamburger.

Tenminste, dat beweren onder anderen Bill Gates, Leonardo DiCaprio, culinaire journalisten van The New York Times, The Washington Post, LA Times en The Daily Mail, Twitter-oprichters Biz Stone en Evan Williams, ex-McDonald’s-CEO Don Thompson en 40.000 Amerikaanse supermarkten. En ook Paul Florizoone, oprichter van Greenway.

Tien jaar onderzoek

Bij de eerste hap al blijkt dat ze niet overdreven. Deze burger, het resultaat van tien jaar onderzoek en productontwikkeling aan de universiteit van Missouri, lijkt net vlees. Hij siste daarnet in de pan als vlees. Hij smaakt als vlees. 

De kleur is lichtroze als vlees, de textuur stevig en vlezig, en hij ‘bloedt’ een beetje. Zelfs als je weet dat dat rozige uit bieten komt, denk je niet aan bieten wanneer je in de burger hapt. De welbekende en intense zintuiglijke ervaring van vlees eten primeert. Nochtans bestaat hij uit erwteneiwitten, gistextracten die de vleesmaak creëren, vezels van bamboe, aardappelzetmeel, kruiden, bieten en plantenoliën.

De welbekende en intense zintuiglijke ervaring van vlees eten primeert. Nochtans bestaat de burger enkel uit plantaardige ingrediënten

(lees verder onder de video)

Misschien proeft een echte vleesfreak een verschil en misschien is het anders als je hem ‘naakt’ eet, zonder garnituur. Maar deze eerste Beyond Meat Burger in Europa, vanaf 7 augustus in de vier Greenway-restaurants te krijgen voor 13,50 euro (inclusief slaatje), biedt een net-echte-hamburger-ervaring, zo besluit nu ook ons driekoppige Belgische testteam. Het enige verschil is dat hij minder zwaar valt. Waardoor er nog ruimte is voor een taartje.

Florizoone glundert. Hij serveert als een van de allereersten in Europa de dierloze burger die smaakt naar dier en die een eiwit- en ijzergehalte heeft dat erg in de buurt komt van dierlijk vlees maar geen cholesterol bevat. “Voorlopig komen ze nog aangevlogen uit de VS, maar zeer binnenkort komt er een productie-eenheid in Nederland en zal het een echt milieuvriendelijke burger zijn die vele keren minder schadelijk is voor het milieu”, zegt hij.

'Vooral flexitarisme zit in de lift. Een steeds grotere groep wil wel minder vlees, maar kan of wil het niet volledig laten'
Fien Louwagie, EVA vzw

Kipstuckjes

Maar waarom moet vegetarisch eten per se op vlees lijken? In de supermarkt liggen bijvoorbeeld ook ‘kipstuckjes’ of ‘gehackt’ van de Nederlandse Vegetarische Slager, de ‘Braadworst’ of ‘Burger Deluxe’ van Garden Gourmet en ‘Ham’ van Delhaize. Zelfs typische vleesmerken zoals Aoste komen met vegetarisch vleesbeleg.

“Het is zeer eenvoudig”, zegt Florizoone. “Je ziet meer vegetarisch vlees omdat er steeds meer vraag naar is.” Het succes van Greenway, dat ook een vegan kebab biedt, de Vegetarische Slager en co., de Beyond Meat Burger in de VS, Australië en Hongkong en ook recente onderzoeken illustreren dat.

De grote massa eet nog altijd geregeld vlees, maar de consumptie daalt gestaag, zo blijkt. Bijna de helft van de Belgen eet nu minder vlees dan een jaar geleden. Zestien procent eet minstens drie keer per week of altijd vegetarisch.

“Vooral flexitarisme zit in de lift”, zegt Fien Louwagie van EVA vzw, dat plantaardig eten promoot. “Een steeds grotere groep wil wel minder vlees, maar kan of wil het niet volledig laten. De unieke smaak is wat mensen het moeilijkst kunnen missen.”

'Ik ben een grote vleesfan, al eet ik het nauwelijks. Met deze burger bedot je moeiteloos vleeseters'
Paul Florizoone, Greenway

Gewrongen

Net daarom gaat Florizoone in zee met de Amerikaanse uitblinker in de afdeling vlees zonder dier.

“Ik zit ruim twintig jaar in dit vak en proefde al veel producten in dit genre”, zegt hij. “Deze burger is sensationeel. Ik ben een grote vleesfan, al eet ik het nauwelijks. Hiermee bedot je keer op keer moeiteloos vleeseters, ook al bestaat de burger uit plantaardige ingrediënten, heeft hij dus een veel kleinere milieu-impact en is hij 100 procent dierenleedvrij. Onze klanten zijn voornamelijk vleeseters die ook veggie willen proberen. Ik weet dat dit beantwoordt aan de vraag van de groeiende groep die gewrongen zit met de impact van vlees maar die zo van de smaak houdt.”

Wat zit erin?

- erwtenproteïne
- gistextracten
- kokos- en koolzaadolie
- bietensap
- aardappelzetmeel
- vezels van bamboe