Een op de vijf jongeren combineert mantelzorg met studeren (oproep)

Een op de vijf jongeren is mantelzorger. Dat betekent dat ze studeren combineren met de zorg voor een ziek familielid. Mantelzorgverenigingen pleiten maandag in een persbericht voor een mantelzorgstatuut in alle hogescholen en universiteiten en meer sensibilisering in het secundair onderwijs.

blg

Volgens de mantelzorgverenigingen gaat het om 32.000 studenten hoger onderwijs en 49.500 leerlingen in het secundair die studeren en in hun directe omgeving iemand hebben met een chronische ziekte, beperking of psychische kwetsbaarheid. Meestal gaat het om een ouder, een broer of zus, of een grootouder waar de jongere mee voor zorgt. Die mantelzorgtaken combineren met studeren is niet vanzelfsprekend, zeggen de verenigingen Steunpunt Mantelzorg en Jonge Mantelzorg.

Ken jij iemand die mantelzorg combineert met studeren of zit jij zelf in deze situatie en wil je erover getuigen? Laat het ons weten via hier@reageren.be.

Moeilijk om lessen of stages te volgen

Zo hebben die jongeren het bijvoorbeeld moeilijk om lessen of stages te volgen of zich voldoende te concentreren op hun studies, waardoor ze vertraging oplopen in hun studietraject of zelfs hun opleiding stopzetten, zegt Naomi De Bruyne van Steunpunt Mantelzorg.

De verenigingen pleiten daarom voor een mantelzorgstatuut in het hoger onderwijs. Dat statuut bestaat al voor studenten in een handvol hogescholen: in LUCA School of Arts, Vives, Howest, UCLL en Thomas More.

Vooral de vraag naar flexibiliteit in het lessenrooster of examenroosters, het spreiden van stages, gsm bij de hand mogen houden, de afstand van stageplek tot thuis enz. zijn behoeften die studerende mantelzorgers hebben, luidt het. Die zouden dan ook kunnen opgenomen worden in dat statuut.

De mantelzorgverenigingen roepen daarnaast hogescholen en universiteiten op om in te zetten op sensibilisering over jonge mantelzorg in het onderwijs. Dat geldt ook voor het secundair onderwijs.

De mantelzorgverenigingen geven daarvoor tips voor onderwijsprofessionals via www.jongemantelzorgers.be. Steunpunt Mantelzorg maakte daarnaast samen met experten uit het hoger onderwijs een ‘inspiratiegids’ over jonge mantelzorgers in het hoger onderwijs. Die is beschikbaar via www.mantelzorgers.be/inspiratiegids.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER