Mathijs Duyck maakt prentenboek over gelukszoekers

‘Woensdag’ was nog een literaire roman, maar voor ‘De Gelukszoekers’ ging geboren Turnhoutenaar Mathijs Duyck in zee met illustrator Jelle Meys. Het resultaat is een prentenboek voor volwassenen. Samen met pianist Frederic Ang stelt het duo hun boek

vanavond, vrijdag, voor in

Barzoen in de Warande.

Wouter Adriaensen

Excentrieke professoren, performante managers, uitzinnige weekendverslaafden, allemaal gaan ze op zoek naar geluk in de twaalf kortverhalen die Mathijs Duyck schreef. “Ze zijn absurd, tragikomisch en ontroostbaar teder”, vertelt de auteur. “Vanavond lees ik het eerste van de twaalf. Dat gaat over een professor die erin slaagt met zijn machine de verloren energie van het menselijke zeveren, babbelen en kletsen te kanaliseren en te hergebruiken. Er zit dus ook wel wat maatschappijkritiek in.”

Mathijs groeide op in Turnhout, maar woont ondertussen al vier jaar in Gent. Hij geeft les aan anderstaligen in Sint-Niklaas. De Binken kennen hem allicht nog als lid van de zuiderse band Bottle of Moonshine. “Mijn grootvader was dirigent van De Vedel en mijn tante is dat nog steeds van Pizzicanto, dus muziek zit wel in onze familie.” Anderhalf jaar geleden verscheen zijn goed onthaalde debuutroman Woensdag.

Zjef Van Beek van Barzoen wou graag zijn eigen draai aan de Lokale Helden geven. “Toen ik het programma bekeek, zag ik vooral muziekcafés en plaatsen die laat open blijven. Toegegeven, onze invulling is wat apart, maar door het op verschillende manieren aan te pakken, vullen we elkaar ook mooi aan. Nu kunnen de mensen eerst naar de boekvoorstelling komen en daarna nog één of twee dingen kiezen uit het rijke aanbod. De Academie en café Dax zijn hier vlakbij, stilletjesaan is hier een nieuw uitgaansgebied aan het ontstaan.”

De Gelukszoekers is ontstaan uit pure goesting. “Elke grote schrijver heeft kortverhalen gemaakt en toch worden die alleen op scholen gebruikt”, zegt Mathijs Duyck. “Ze worden niet gepromoot waardoor ze onbekend zijn en dus slecht verkopen. Ik kan niet leven van het schrijven, Jelle kan niet leven van het tekenen. Als we onze krachten bundelen, kunnen we er nog altijd niet van leven, maar het was tenminste plezant (lacht). Jelle en ik kennen elkaar al tien jaar, nu doen we ook eindelijk iets samen. Het boek is atypisch uitgegeven op een liggend formaat waarop de linoleumsnedes van Jelle het best tot hun recht komen.”

Tijdens de voorstelling maakt Jelle Meys live tekeningen op overheadprojectoren terwijl Mathijs Duyck voorleest. De muzikale omlijsting gebeurt door pianist Frederic Ang. “Die heeft trouwens een Turnhouts lief, nog een lokale link”, lacht Mathijs. Barzoen programmeert het hele jaar door livemuziek en lezingen. “Samenwerkingen zoals Lokale Helden zorgen altijd voor een positieve uitstraling en dat is goed voor iedereen”, concludeert Zjef Van Beek.

De Gelukszoekers is vanavond te koop in Barzoen en nadien in een aantal onafhankelijke boekwinkels en via de website van De Hongerkunstenaar, dat met dit boek haar eerste stappen zet als uitgeverij.

www.hongerkunstenaar.be