© Jan Van der Perre

Antwerpse daklozen krijgen hipsterkousen: “Warme sokken zijn cruciaal in deze koude maanden”

Dat Antwerpse daklozen met fel­gekleurde hipstersokken rond­lopen, is wellicht te danken aan Sam Dupont (22) en Robin Denis (21). De twee student-ondernemers deelden vierhonderd paar kousen uit aan de nachtopvang. “We zijn hen daar ontzettend dankbaar voor”, zegt het Antwerpse CAW. “Warme sokken zijn cruciaal in deze koude maanden.”

Jens Vancaeneghem

Het is half acht ’s ochtends wanneer Robin en Sam aankloppen bij nachtopvang Biekorf in Antwerpen. In hun armen hebben ze drie grote dozen vol sokken. Kousen in rood, geel of blauw en met bonte patronen. Sokken die u normaal zou verwachten aan de voeten van een hipster. Maar deze kousen zijn bedoeld voor de daklozen van Antwerpen.

“Via een kennis bij de Kringwinkel hadden we gehoord van een groot tekort aan sokken bij daklozen”, zegt Robin. “De kousen die ze wel hebben, zitten vol gaten. We gingen kijken in onze stock en hebben vierhonderd paar gekozen om te schenken aan de daklozen. We hebben ze uitgedeeld toen iedereen van de nachtopvang naar buiten moest. Een speciaal moment. Een beetje gevoelig en moeilijk ook, want een deel durfde of wilde de kousen niet aannemen. Achteraf hoorden we dat er nog meer mensen naar onze sokken zijn komen vragen.”

Kleur in het straatbeeld

Robin en Sam zijn beiden student aan de Karel de Grote Hogeschool, maar hebben tegelijkertijd in 2016 een onderneming uit de grond gestampt: Rockhopper Socks. Via hun webwinkel verkopen ze sokken die ze zelf hebben ontworpen en laten produceren in Portugal. “Sokken zijn vaak een saai en vergeten kledingstuk”, zegt Robin. “Onze sokken hebben leuke ontwerpen en kleuren. Leuk dat we nu ook een beetje kleur in het Antwerpse straatbeeld hebben gebracht.”

Een cynicus zou kunnen denken dat Robin en Sam dit alleen doen als promotiestunt. “Dat was alleszins niet de reden”, zegt Robin. “We zijn allebei sociaal geëngageerd. Wij hebben het geluk dat we kúnnen ondernemen. We hebben voldoende spaargeld, krijgen steun van onze ouders, vrienden, de hogeschool. Dan proberen we het op zijn minst op een manier te doen waarbij we mensen die minder geluk hebben een beetje helpen.”

Voor elk paar sokken dat de studenten verkopen, gaat er bovendien 25 cent naar het goede doel.

Cruciaal

Het Antwerpse CAW, de uitbater van de nachtopvang, is onder de indruk van de geste.

“Daklozen en voeten, dat is altijd een probleem”, zegt woordvoerder Wilbert van Cromvoirt. “Ze hebben vaak koude voeten omdat hun schoenen en kousen volledig versleten zijn. Als ze er al hebben. Warme sokken zijn cruciaal, zeker nu de koude wintermaanden voor de deur staan. Robin en Sam hebben echt een verschil gemaakt voor deze mensen.”