© Jouw Verhaal

Jouw Verhaal brengt nu ook eerste toneelvoorstelling

Een louterend, ontroerend maar ook troostend toneelstuk over omgaan met verlies: dat is wat Annick De Smet (53) uit Massenhoven en Annick Beirinckx (37) uit Lier van Jouw Verhaal brengen.

Kristin Matthyssen

In oktober vorig jaar stond nog in de kranten hoe acteurs als Wanda Joosten of Dieter Troubleyn ingehuurd kunnen worden als spreker op begrafenissen, nu er steeds meer uitvaarten in een aula plaatsvinden. Nieuw is dat concept niet, want linguïste Annick De Smet (53) en Annick Beirinckx (37), die een toneelopleiding aan de academie volgde, bieden die service al sinds 2016 aan via hun bedrijf Jouw Verhaal. Niet alleen voor uitvaarten, maar ook voor trouwers, geboorten, jubilarissen:noem maar op.

Met Hard Hart voegen ze daar nu hun eerste toneelvoorstelling aan toe. “In die zin volgen wij de omgekeerde beweging van wat die acteurs doen”, zegt Annick De Smet. “We zijn geen zussen, maar onze band is door het samenwerken heel hecht geworden. Toevallig kwamen we in contact met de tekst van Hard Hart naar een prachtig scenario van Stefan Perceval, directeur van Het Gevolg in Turnhout. Het gaat over twee broers die hun moeder verliezen. Aan haar sterfbed beloven ze altijd voor elkaar te zullen zorgen. Terwijl de oudste elke dag gaat werken, moet de jongste binnen blijven voor zijn gezondheid.”

De twee Annicken herkenden zichzelf in de karakterisering van de broers uit Hard Hart. “Het leek ons op het lijf geschreven. Daarom hebben we er zussen in plaats van broers van gemaakt. ”

Annick en Annick willen de voorstelling brengen voor onder meer verenigingen, scholen of woonzorgcentra. “Het maakt afscheid nemen bespreekbaar en gaat over liefde, rouw en verantwoordelijkheid. Met Rikkert Van Dijck, hebben we een topregisseur getroffen.”

Op zaterdag 24 februari om 20 uur is er een try-out in LO Pétillante in Broechem. Het premièreweekend gaat op 9 en 10 maart om 20.30 uur door in Salle d'eau in Lier. Nadien gaat de voorstelling op tournee. Reserveren en boeken kan nu al.

Naast het nieuw theaterluik, blijft Jouw Verhaal ook voordrachten en teksten op maat maken. “We deden al een negentigtal rouwvieringen op basis van gesprekken met nabestaanden of de overledene, kort voor zijn of haar dood. De complexiteit van die gesprekken mag je niet onderschatten. Het mooiste compliment dat we kunnen krijgen is als iemand na de dienst komt zeggen dat het lijkt alsof we de overledenen heel goed hebben gekend, want dat het zo raak getypeerd was. De dankbaarheid die je krijgt als je kan verwoorden wat zij niet gezegd krijgen, is groot.”

www.jouwverhaal.be

kristin matthyssen ¦

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER